Колкото и да се "пазим", преяждането и препиването по празниците обикновено е факт, а след това освен с угризения на съвестта се оказваме и с храносмилателни проблеми, които трябва да лекуваме.
Преяждането и препиването по празниците и през месец януари може да доведе до риск от разболявания за хората, защото при такива натоварвания на организма, имунната ни система почти отказва да работи, коментира диетологът проф. Донка Байкова , цитирана от агенция “Фокус”.
При свръхработа на храносмилателната система е налице риск от развитие на различни акутни (остри) възпалителни процеси, тъй като храносмилателните жлези са поставени пред задачата да разградят обилно количество и разнообразна по вид храна до различните й съставки (хранителни вещества). Започва отделяне на храносмилателни сокове с ензими, насочващи се конкурентно към своите прицелни субстанции, за да ги обработят и разградят. Ако този процес протича в условия на свръхнапрежение, рискът от възникване на здравен проблем е голям и най-често това е възпаление на лигавицата на съответното звено на храносмилателната система.
Мощният екзогенен фактор за човешкия организъм - храната - повлиява на първо място работата на храносмилателните органи - стомах, черва, панкреас и жлъчно-чернодробна система, а оттам и функциите на останалите органи и системи.
Известен факт в медицината е, че при възникване на какъвто и да е възпалителен процес в един от органите на храносмилателната система – стомах/черва, панкреас и жлъчно-чернодробната система, по рефлекторен път се очаква проблем и при останалите. Затова тройката органи метафорично са наричани “бермудски триъгълник”.
„Препоръката ми е след празнични периоди да преминем бавно и сигурно към обичайния си режим на хранене в онази последователност, включвайки и изключвайки животинските храни, както се подхожда при преминаване към дълъг вегитариански модел на хранене – постите. Тоест, изключваме първо месото, а оставяме млечни продукти, риба и яйца“, посъветва диетологът.
Проф. Донка Байкова обясни още, че препоръчва в този период да се консумират повече плодове и зеленчуци, но напомни да не се лишаваме и от белтъчини.
За да не стигаме до алкохолно опиянение е добре е да знаем, че алкохолното вещество е водно и мастно разтворимо. Затова алкохолните питиета се консумират с вода или с негазирана домашна цитронада, айрян, с мезе или шопска салата. Ако все пак опиянението е факт и е налице силно главоболие, тогава не е добре да се пие кафе, защото мозъкът е обеднял на кислород, а кофеинът свива кръвоносните съдове и нарушава достъпа на кислород до мозъчната тъкан. Освен това, както кафето, така и алкохолът имат диуретично действие, т.е. – засилват отделянето на течности от тялото, съответно – засилват дехидратацията, съответно – главоболието. Добре е да се излезе на разходка, а ако това е възможно (заради нарушена функция на вестибуларния апарат и нарушено равновесие) - да се проветри помещението. Защото от изключителна важност е да се диша чист въздух, богат на кислород и да се пият течности.
Има и много рецепти от народната медицина, с които се подпомага организма да излъчи разградните продукти на алкохолната субстанция. Течностите да са богати на витамини, минерали, пробиотици - зелев сок, айрян, различни прясно изцедени плодово-зеленчукови сокове, билкови отвари с лимон и мед, минерална или трапезна вода. Цели се активизиране на отделителните процеси и излъчване на крайните продукти на алкохолното вещество. Има и препоръки за консумация на яйца, щкембе-чорба и пр., подпомагащи работата на черния дроб, отговорен за разграждане на алкохола. При всички случаи, обаче - в комбинация с чист въздух и много течности.