Нарязаният хляб в магазина е голямо удобство - у дома трудно можем да постигнем толкова идеално нарязани филийки, без да направим всичко в трохи. Дали обаче има разлика между нарязания и ненарязания хляб? Оказва се, че да!
По-добре да не купувате предварително нарязан хляб , съветват диетолозите.
Но това не е основната вреда. Нарязаният хлябът се разваля по-бързо, тъй като при нарязването се увеличава площта, върху която се образуват плесени, посочва Darik News. Според диетоложката Олга Алемайкина филийките хляб също се обработват с консерванти на базата на аскорбинова киселина и етилов алкохол. Оказва се, че нарязаният хляб е "консервиран" продукт. Така се увеличават рисковете за здравето, пише dete.bg.
Освен това за рязане на хляб в промишлен мащаб, ножовете на оборудването се смазват с масло. Така филийките не се слепват и изглеждат спретнати, но хлябът става още по-вреден за организма.
Ето защо е по-добре да купувате цял хляб, който се приготвя в пекарна и има кратък срок на годност. Експертите съветват още хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време.