Когато човек се ръководи от законите на природата и живее скромно и естествено, си дава шанс да е здрав, красив и дълголетен. В това вярва диетоложката на непобедимите д-р Енджи Касабие .
Когато гледа снимките, на които прилича повече на фотомодел, човек си мисли, че докторката не яде или кара само на някоя и друга ябълка. Нищо подобно. Не само вкусно си хапва 3 пъти на ден, но може и да готви.
Всичките й приятели са опитвали кулинарните шедьоври. Диетоложката обяснява перфектната си фигура точно с редовното хранене и липсата на ограничения и забрани, които изострят ненормално апетита. Според нея формулата на здравословното хранене е: вкусно, редовно, умерено и много вода. Не вярва в теорията за разделното хранене, но е убедена, че с балансирано меню човек наистина не само може да се поддържа здрав, но и да се лекува сам.
На въпроса какво е яла вчера, отговаря без запъване. "На закуска няколко шоколадови бисквити, в 10 ч. кафе, за обяд сьомга с орехова коричка и гарнитура от червено цвекло, следобед чашка кафе и няколко сурови зърна, а на вечерята с родителите - телешко с грах."
Когато на човек му е вкусно, той не изпада в стрес и няма потребност "да изяде света". Дори да си позволява от време на време повече храна или калорични неща, няма страшно, ако е за сметка на няколко по-скромни порции след това, убедила се от личен опит и в практиката си Енджи. Много либералната и програма е магнитът, който привлича хората в кабинета. Тя консултира не само у нас, а и по света. В съветите й се вслушват даже от кралското семейство в Кувейт.
То ще спонсорира уъркшопа ми за естествен здравословен живот и дълголетие на 17-18 май в кулите небостъргачи, разказва Касабие. На него ще покаже как се готвят полезни храни, грижи за кожата, косата и ноктите само с пресни 100% натурални продукти, лесни упражнения за хубава фигура. Подобен живот дори не излиза скъпо, естествените неща изискват малко усилия и са най-достъпни, убеждава красивата лекарка. Препоръчва за най-полезни червени храни като нара, червените картофи и цвекло. Наскоро е защитила и у нас докторантски труд -за повишаване на силата и бързината на ръгбистите чрез храната.
Пише и книги - едната е готова, предстои издаването й, другата е още в процес на работа. В книгите си обяснява своята система за поддържане на здравето и лечебните ефекти на различни храни. През пролетта тя лично набляга на спанака и рибата и може да ги приготви по десетки начини.
Кои обаче са "нейните" ястия, за които сезоните наистина нямат значение?
"Има много версии и теории как се прави салатата табуле, но като на ливанка може да ми се доверите за оригиналната рецерта", казва диетоложката. И добавя, че се чувства с две родини, тъй като е отраснала в България и за тук мисли като за "у дома". Обяснява, че предястието й е любимо много преди то да добие световната популярност на здравословна храна. Приготвя салатата с 2-3 връзки магданоз без дръжките, голям обелен домат, глава червен лук, нарязана на ситно, около 30 г булгур или киноа (след сваряването количеството се удвоява), фреш от 1 лимон и малко студенопресован зехтин. Всички тези съставки се смесват в купа и порциите се сервират върху лист зелена салата. Ако не консумирате веднага табулето, доматът се слага без месестата част със семките и подправките се добавят направо преди поднасянето, съветва д-р Касабие. Тя разбива и митовете за готвене на октопод. Масовото мнение е, че е сложно. Всъщност е много просто, казва и издава рецептата, по която винаги се получава едно вкусно ядене.
Октопод с босилково песто
Продукти за 4-5 порции:
1 октопод
1 ч.ч. оцет
1 с.л. песто от пресен босилек
1 с.л. басамов оцет (фреш лимон, соев сос)
1/2 кг смесени зеленчуци или само картофи (може и повече) за пюре и подправки за него по ваш вкус
1 връзка пресен лук
3-4 стръка магданоз
1-2 с.л. зехтин
Приготвяне:
Сварявате картофите и правите от тях пюре, овкусено с пресния лук и други подправки по ваш избор, или задушавате харесваните от вас зеленчуци.
Октоподът се измива и се вари във вода, колкото да го покрива, с оцета около 40 мин в обикновена тенджера или 10-ина минути в съд под налягане. Времето е относително и зависи от октопода - за по-младите или замразените времето е по-кратко. Проверката за готовност е с дървено шишче или вилица - да влизат свободно в. октопода
Отделяте пипалата и по желание махате черната мембрана, въпреки че и тя се яде, главата се изчиства от вътрешностите. Нарязва се на парчета. Ако октоподът е голям, може да замразите част от него и да го сложите в камерата, а останалото количество за кратко се запича на скара/тиган само със зехтин или напръскан и с балсамико.
Октопъдът се сервира върху задушените зеленчуци/пюрето, на хапките се слага босилково песто, порциите се поръсват със ситно нарязан магданоз. Но октоподът може да се поднесе и без гарнитура, само с песто и лимон.