Всеки е индивидуален, и пряко зависи от темпа, начина на живот и работния график. И няма нищо страшно ако вечерята не е в 18:00 ч., както се смята за правилно.
В идеалния случай вечерята трябва да бъде лека, съдържаща максимум 450-500 калории и не надвишаваща 200 грама. Но в ежедневния живот, малцина следят калории и мерят продуктите преди хранене. В чинията е желателно да има толкова храна, след употребата на която ще се чувстваме леко гладни. Трябва да се помни, че преяждането води до излишни сантиметри.
Вечерното меню трябва да се състои само от полезни и леки ястия, за да може тялото да се справи с тях. Ще разгледаме какви продукти е препоръчително да се ядат на вечеря, за да отслабнем и кои са забранени, особено за по-късната вечеря.
Какви храни може да се консумират на вечеря?
За вечеря, трябва да избираме продукти, които са способни да успокоят нервната ни система, което е важно след работния ден, освен това да благоприятстват здравословния и пълноценен сън. Към тях се отнасят банани, авокадо, пилешки гърди. Трябва да се отбележи, че последните са чисто диетичен продукт и почти не съдържат мазнини.
Също така вечерното меню трябва да включва млечно-кисели продукти, които са източник на калций.
Зеленчуците и плодовете трябва да заемат почетно място по време на вечеря. Например, артишок, който ускорява метаболизма поради високото съдържание на ензими. Но зелето е желателно да се изключи от менюто вечер, тъй като е в състояние да причини газообразни процеси в червата. Същото важи и за всички бобови растения.
Необходимо е също да се употребяват на вечеря полезни мазнини. Салатите трябва да се подправят с растителни масла като ленено, зехтин, сусамово. Те са способни да регулират нивото на лептина - хормонът, отговорен за обмена на веществата в организма.
Не трябва да забравяме и за морските продукти, които се усвояват много добре: риба, скариди, раци.
Особености при приготвянето на полезна вечеря
Важно условие за получаване на полезна и в същото време лека вечеря е приготвянето на храната на пара или чрез варене и задушаване. При пържене продуктите стават с високо съдържание на калории, а за вечеря, не са ни нужни излишни калории.
Уред за готвене на пара, ще ни помогне да приготвим вкусна, полезна, диетична храна и, в същото време ще спестим ценно време след тежкия работен ден.
Ще предложим няколко варианта за полезно вечерно меню.
Това е лесно за приготвяне ястие, което ще осигури на организма минерали и ще притъпи чувството за глад. Освен това има пикочогонно действие и лек слабителен ефект, и по този начин освобождава организма от шлаки и токсини. Единственият недостатък е противопоказанието при лица с гастрит с повишена киселинност и язва на стомаха.
И така, за приготвянето на супата е необходимо да се пасират в блендер белени домати, моркови, зелен лук и босилек, добавя се сол на вкус. Получава се бързо, вкусно, полезно ястие!
За това ястие трябва да се нарежат тиквички, домати, чесън, босилек и магданоз, след това да се запекат в тавичка във фурната. Невероятен аромат и лек вкус!
Ако имаме парче варено пилешко бяло месо, можем да приготвим за броени минути вкусна и полезна салата за вечеря. Нарязваме месото на малки парченца, добавяме червен лук, портокалови резени и няколко капки зехтин.