Много скоро ще започне магическото време, когато гостите идват не с торта, а с диня. Какво удоволствие е да се разхладиш с този божествен плод! Особено когато е тридесет градуса навън.
Но на всеки му се е случвало да си купи диня и да се окаже, че изобщо не е сладка и да чуди какво да я прави. Не се отчайвайте, защото имаме рецепта, с която дори зелената диня ще се превърне в отличен десерт и няма да се налага да я хвърляте.
Следващата рецепта за диня реанимира дори и най-неузрелите плодове. Разбира се, подходяща е и за сладък плод! Подготвихме и още няколко интересни идеи за всички поводи.
Нарежете динята на две половини. За вкус няма значение дали ще го правите по дължина или напречно, особено ако е кръгла. Ако обаче има удължена форма, винаги е по-добре да се отрежете по дължина
След това направете дълбоки разрези, като не достигате до края за около няколко сантиметра, и извадете пулпата с лъжица. Не забравяйте да попиете от кората със салфетка и оставете настрана да изсъхне малко.
През това време разбийте пулпата с пасатора или ръчно направете на пюре. Костилките няма да развалят вкуса, но е по- добре да си поиграете малко и да ги премахнете. Прекарайте полученото пюре от диня през тензух, за да получите много сок от диня. Вътрешността може да се изхвърли, а сокът да се излее в тенджера и да се загрее. Когато сместа стане гореща, добавете желатин. Количеството сок ще зависи от размера на динята, така че вземете от следното изчисление: за 500 ml сок - желатин - 25 g.
Разбъркайте сокът на слаб огън, докато желиращите компоненти се разтворят. Ако динята изобщо не е сладка, препоръчваме да добавите няколко супени лъжици мед или захар.Нарежете плодовете на кубчета. Те могат да бъдат ананас, грозде, манго, киви и други плодове, които са доста сладки и меки сами по себе си.
Прехвърлете нарязаните плодове в изсушената кора от диня и залейте със сока. Оставете да се втвърди.
Това не е единственият начин за сервиране на несладка диня . Лесно можете да извадите пулпата, да я разбиете със сметана и да напълните динята със сладка смес от плодове. Сорбето от диня обаче е още по-популярно : просто направете вътрешността с мед (или кондензирано мляко) и оставете в хладилника за няколко часа
Неподсладената диня също е диня. За тези, които не искат да приготвят желиран десерт , торта или да чакат, докато сорбето се втвърди, сме подготвили и още един вариант Смесете неподсладен сок от диня с черен пипер и сол, добавете 1 до 1 портокалов сок и малко лед. Ще получите освежаващ безалкохолен коктейл, който перфектно ще утоли жаждата ви в летните горещини.