500 гр. кори за баница
600 гр. картофи
2 стръка праз
100 мл олио
3 яйца
200 мл кисело мляко
200 мл прясно мляко
На вкус: сол и черен пипер
Картофите се обелват и настъргват на едрата страна на рендето.
Празът се нарязва ситно.
В тиган на огъня се поставя олиото и в него се запържват картофите, докато омекнат. Желателно е да се пържат на слаб огън.
След като картофите омекнат, към тях се добавя празът и подправките на вкус, след което се пържат заедно, докато омекне и празът.
В тавата от фурната се поставя малко олио.
Взема се по една кора и в средата й се разпределя малко от плънката, след което двете страни се прихлупват навътре до средата и се надиплят като хармоника или ветрило. Така приготвените кори се поставят в тавичката. По същия начин се приготвят и останалите кори.
В купа се разбиват яйцата с вилица и в тях се добавят киселото и прясното мляко. С получената смес се заливат равномерно корите.
Баницата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато се зачерви.
Изпечената баница се оставя да се охлади и след това се нарязва на кубчета.