За приготвянето на ароматния сироп се нуждаете от следните продукти:
- 60 бр. цвят от бъз
- 4 пак.
След като наберете нужното количество цветове от бъз, ги измийте и ги накиснете във водата за 24 часа.
Имайте предвид, че цветовете трябва да са покрити докато киснат във водата.
Поради тази причина е добре да изберете подходящ съд, в който може да влезе чиния, за да ги затисне.
След като изтекат 24-те часа, прецедете течността и добавете лимонената киселина и захарта. Разбъркайте до пълното им разтваряне.
Това е цялата философия за приготвянето на вкусния, ароматен и полезен сироп от бъз.
Ключов момент обаче е пълненето му в бутилки. Ако искате да го съхраните за по-дълго време, то трябва да спазите едно много важно правило.
То е, че трябва да напълните бутилките догоре. Целта на това занятие е да изгоните въздуха от шишето.
В противен случай рискувате да започне да ферментира и да се стигне до изхвърлянето му.
Така приготвеният сироп от бъз се разрежда в съотношение 1:9.
Във видеото по-долу е показана друга рецепта за сироп от бъз.