Богородица е свързана и с Рождество Христово - 25 декември , и с Благовещение “ - 25 март.
Три празника обаче са строго свързани с Мария — Рождество Богородично - 8 септември, Въведение Богородично — 21 ноември и, разбира се, най-големият - 15 август - Успение Богородично .
Като всеки от големите църковни празници на православните християни и този се предшества от строг пост - в случая 15-дневен. У нас Рождество богородично се нарича Малка Богородица , а Успение богородично — Голяма богородица .
Християнският свят отбелязва на 15 август Успение на Пресвета Богородица .
Имен ден празнуват кръстените с имената Мария, Мика, Мара, Маша, Мариан, Мариана, Марин, Марина, Панайот.
Това е денят според Светото писание, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване.
Три дни преди смъртта архангел Гавриил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с Него. Последното желание на Дева Мария е да види светите апостоли заедно.
По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Ерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.
Непременно се яде диня и грозде
Погребват Девата в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред Светицата закъснелият Апостол Тома, намират само плащеницата й.
Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.
В памет на явяването й пред апостолите Църкавата определя този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".
Според народната традиция на празника Голяма Богородица на тържествената литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за умрелите.
Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. Провеждат се родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.
Традиционните ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пиле каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се яде диня и грозде.
В този ден е именният празник на всички, които носят благословеното име Мария, както и производните от него.