Днес е един от най-големите християнски празници, свързан с майката на Богородица - Света Анна . На 9 декември православните християни почитат зачатието на света Анна – майката на Дева Мария, със специална обредна трапеза, на която присъстват само постни ястия.
Ето още от поверията и традициите за Света Анна
На трапезата задължително трябва да присъства варена царевица, варено жито, баница със зеле, праз с ориз и маслини за здраве особено на бременните жени, защото светицата е покровителка на бременността, раждането и родилните мъки. Вярва се, че на днешния ден задължително трябва да се яде жито и царевица, за да бъде плодородна и богата следващата година и посевите да порастат.
От житото и царевицата трябва да бъде раздадено, за да имаме по-големи успехи. Според поверието на този ден бременните жени не трябва да работят, за да родят по-леко. Тези, които са станали майки, също не трябва да се захващат с работа, за да бъдат здрави децата им.
Тъй като света Анна е покровителка и на брака, на днешния ден неомъжените жени могат да гадаят кога ще се омъжат. Те трябва да поставят в гърне, пълно с вода, клонки от вишна или ябълка и ако до Нова година те са покълнали, това е знак за скорошна сватба.
В поверието се казва, че по първия човек, който прекрачва прага на дома, може да се познае каква ще е следващата година. Ако е здрав, годината ще бъде плодородна и обилна, ако е болен – няма да се радваме на богата реколта.
Денят на света Анна се обединява със следващите християнски празници – свети Спиридон, който се чества на 12 декември, и свети пророк Даниил, който се отбелязва на 17 декември.
Трите празника се свързват с женското начало и се празнуват като преход към новия годишен цикъл, заради което се спазват ритуали за плодородие и успех. На свети Спиридон и свети Даниил жените трябва да омесят колаци и да ги раздадат за здраве и благополучие.