След като в сладкарницата видях тортата, която имаше такава брилянтна и красива глазура, аз веднага поисках да се науча да си я приготвям сама! Приятелят ми имаше рожден ден и реших да го изненадам със специален подарък. Знаейки, че той обича бонбони и че е опитвал много различни сладки шедьоври, да го изненадам щеше да бъде изключително трудно.
И все пак, аз и приятелките ми се събрахме и решихме да направим тази лъскава торта, на която той определено нямаше да остане безразличен.
Рецептата открихме в интернет. Най-трудното нещо беше да я намерим, но сега я споделям с вас.
Ето как се прави огледалната глазура
Съставки:
Мед – 5 супени лъжици;
Вода – 0,5 чаши;
Кондензирано мляко – 6,5 супени лъжици;
Захар – 6 супени лъжици;
Желатин – 1,5 супена лъжица;
Шоколад (млечен) – 170 грама;
Начин на приготвяне:
Първо, смесете желатина с вода, разбъркайте и оставете за около 15 – 20 минути да поеме от течността.
След това в дълбок съд излейте водата, добавете захарта и меда. Разбъркайте добре. Поставете съда на огъня до завиране, след което задръжте още 2 минути.
След това отстранете от котлона и добавете подсладеното кондензирано мляко и желатина. Натрошете шоколада на парчета и също го добавете в съда. Разбъркайте добре, докато се разтвори.
Вземете сито и филтрирайте глазурата.
След това покрийте тортата с глазурата с кръгови движения, като започнете от средата. За да направите това, поставете тортата на стойка, така че излишната глазура да капе надолу и да не развали вашия шедьовър.
Сложете в хладилник до пълното втвърдяване на глазурата.