300 грама нарязан спанак
200 грама фино нарязана шунка
6 яйца
500 грама картофи
50 грама краве масло
100 грама крема сирене
50 милилитра готварска сметана, безсолна
1 супена лъжица заквасена сметана
няколко стръка пресен лук, нарязани ситно
сол, черен пипер
200 грама настърган кашкавал
зехтин или масло
В тиган сгорещете една супена лъжица зехтин и запържете нарязания спанак и част от пресния лук. Разбъркайте и пресипете сместа в намаслена тавичка.
Подправете със сол и черен пипер. Сварете картофите, обелете ги и сложете в купа. Намачкайте с вилица, добавете заквасената сметана, крема сиренето и маслото. Подправете със сол и черен пипер и с помощта на преса пригответе пюре.
Покрийте спаначената смес с кашкавала, подредете резенчетата шунка, напълнете кухненски пош с готовото пюре и шприцовайте. Загрейте фурната на 200 градуса, запечете ястието за 25-30 минути и поръсете с останалия пресен лук. Охладете, разрежете и поднесете ястието.