Ще ви представим една рецепта за хрупкави и много вкусни пържени картофи , които не изискват особени усилия или специални умения за приготвянето им, но пък стават точно като в любимите ни заведения за бързо хранене - хрупкави и много, много вкусни!
Домашни пържени картофки като от ресторанта
Продукти:
1 кг картофи, нарязани на дълги пръчици
10 г сол
20 г бял и черен пипер или на вкус
10 г сладък червен смлян пипер
10 г лют пипер
20 мл олио
1 пак.суха мая (6-10 г)
10 мл вода
За овалване:
200 г царевично нишесте
10 г сол
10 г черен пипер
20 г черен и бял пипер
10 г сладък червен пипер
10 г лют червен пипер
Приготвяне:
Изберете твърди картофи, които не показват признаци на покълване и ги измийте добре под течаща студена вода, за да премахнете пръстта и веществата, с които обикновено се поръсват, за да удължат срока им на годност. След това ги обелете и измийте отново.
Сложете вече обелените в купа със студена вода, за да не потъмнеят. След това ги нарежете на тънки пръчици върху твърда дъска и ги поставете обратно в купа със студена вода. Когато приключите с рязането, излейте тази вода, изплакнете ги и налейте нова студена вода. Оставете ги да престоят във водата за 15 минути.
През това време пригответе заливката: Сложете едно яйце в дълбока купа и добавете всички подправки. Може да добавите и подправки по ваш вкус, но трябва да са в смляна форма, на прах. Добавете олиото и разбъркайте добре, докато всички съставки се изравнят. Разтворете маята в малко вода и я добавете към сместа.
След като смесите добре, отцедете картофите от излишната вода и ги добавете в купата с готовия сос. Изберете възможно най-широка купа, за да можете да разбъркате добре и всички картофи да се овкусят равномерно.
В отделна купа смесете царевичното нишесте с всички подправки. Оваляйте маринованите в соса картофи в тази прахообразна смес, изтръскайте излишното и ги спуснете в умерено загрято олио. Изпържете ги, докато придобият приятен златист цвят, след което ги извадете с решетъчна лъжица.
Може да ги приготвите и в здравословен вариант, на фурна:
За целта забъркайте следната марината: смесете два белтъка, добавете половин чаена лъжичка сол, черен пипер, червен пипер и подправки по ваш вкус.
Накиснете картофите в тази смес, след което ги наредете на един слой в тава, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса до златисто кафяво.
Да ви е сладко!