Може би няма човек на света, който да не обича палачинки, а всяка домакиня си има своя „тайна рецепта“. Така известният готвач и сладкар Мери Бери разкри.
За да направи палачинките изключително пухкави, Мери Бери, известна телевизионна личност и професионален готвач, слага едно цяло яйце и един жълтък в сместа вместо две цели яйца.
Може да се интересувате
Стара рецепта за ZERBO DICE от известната сладкарница Пеща: Ненадмината комбинация от орехи и сладко, което се топи в устата
Тя обясни, че допълнителният жълтък прави тестото по-пищно и вкусно.
Лецитинът помага за задържането на вода и мазнина заедно, така че тестото може да абсорбира допълнителна течност, като мляко и захар. Това води до палачинки, които са по-влажни, по-крехки и по-сладки от тези, направени с по-малко яйчен жълтък.
Рецепта за пухкави палачинки
Приготвянето на пухкави палачинки е лесно и са ви необходими само три съставки: яйца, мляко и брашно, както и малко олио.
съставки:
- 125 г гладко брашно
- 1 яйце и 1 жълтък
- 300 мл мляко
- Малко масло
Приготвяне:
Пресейте брашното в купа и направете кладенче в центъра. В отделна купа разбийте яйцето, жълтъка и малко мляко.
Изсипете яйчената смес в брашното и започнете малко по малко да смесвате мокрите и сухите съставки. Постепенно добавете половината от млякото, като издърпвате още брашно от средата, докато го правите.
Когато тестото стане гладко, добавете останалото мляко. Загрейте тиган и го намажете леко с олио. Изсипете две до три супени лъжици тесто за палачинки в тигана и го наклонете, за да се разпредели равномерно по тигана.
Гответе 45 до 60 секунди на среден огън, докато отгоре се появят дупки, краищата на палачинката се извият и цветът стане златист. Обърнете и изпечете другата страна на палачинката за около 30 секунди. Сервирайте веднага с любимата си плънка.