Тази статия ще обсъди как да накиснете семената, така че да покълнат за възможно най-кратко време. Този метод е просто прекрасен.
Всеки знае за това лекарство. Най-вероятно дори няма да се налага да го купувате, тъй като той присъства във всяка аптечка. Това е обикновен водороден прекис. За този метод се нуждаем от 3% пероксид.
Предимството му е, че не само събужда семената, но и ги дезинфекцира. Освен това семената стават по-устойчиви и имунитетът им се подобрява.
Ако използвате пероксид върху семена, които не покълват добре, черупката ще бъде надеждно защитена от механични фактори. Рискът от щети е сведен до минимум. В продажба има семена, които са покрити със специален маслен филм. Пероксидът ще помогне за бързото му отстраняване, течността ще потече към семената и те ще покълнат много бързо.
Основното е да се спазват правилните пропорции. Ще ви кажа един чудесен начин да помогнете на вашите семена да покълнат възможно най-бързо.
Трябва да вземете около 100 милилитра вода. Добавете към него една чаена лъжичка водороден прекис и разбъркайте внимателно. Ние поставяме нашите семена в този разтвор.
Накиснете домати, тиквички, пъпеши и краставици за не повече от три часа. За накисване на бавно поникващите семена ни трябват 5 часа. След това изцеждаме течността, останала след накисване, изплакваме семената с чиста вода, изсушаваме ги и ги поставяме в тампони за покълване. Можете също да ги засадите в купи.
Ето един страхотен лайфхак. Пероксидът е отличен универсален продукт. Това ще помогне както за дезинфекция на раната, така и за осигуряване на покълването на семената.