Всеки градинар ще оцени този трик в края на лятото и началото на есента!
С настъпване на по-студеното време на корена остават много домати, които обаче не могат да узреят заради по-ниските температури. Растението е буквално осеяно със зелени домати , които обаче не можем да наберем и напразно чакаме да почервенеят.
Възможно ли е да направим нещо, за да накараме доматите да узреят и най-накрая да им се насладим ?
Ще ви разкрием доказани съвети и трикове, които нашите баби също са използвали.
Когато берете зелени домати, винаги се уверявайте, че те не са изгнили или повредени.
Добре е да премахнете стъблата от доматите, за да не повредят случайно другите плодове.
Зреене в картонени кутии за яйца
Много добра идея, за да накарате доматите да узреят , е да ги поставите в големи картонени кутии от яйца.
Съхранявайте така доматите и ги поставете върху шкафа или на друго топло място с температура прибл. 18 до 20 градуса по Целзий.
Те трябва да станат червени след няколко дни. Можете да ускорите този процес на зреене, като добавите ябълки сред доматите.
В буркан с ябълка
За този метод избираме само домати, които са неповредени и с твърда кора.
Откъснете зелените домати и отстранете дръжките.
Пригответе по-голям буркан (4-5 л) и поставете узряла ябълка (1 или 2) на дъното - съхранявайте там доматите. Ябълката не трябва да бъде повредена или изгнила .
Затворете буркана и го поставете на перваза на прозореца. Ябълките отделят етилен, което ще накара доматите да узреят по -бързо.
Друг вариант е да поставите доматите върху ябълките и да ги оставите на открито слънчево място (например на перваза на прозореца) .
Доматите узряват по-бързо, отколкото просто да ги оставите на прозореца на слънце.
Добавянето на банан към буркана с домати работи по същия начин.
Стърготини
Доматите узряват по-бързо и с дървени стърготини. Съхранявайте зелените домати в кутия или друг съд, покрит с дървени стърготини, и ги поставете на слънчево място. Поради много добрата калоричност на стърготините, доматите постепенно узряват.
Вторият вариант е да увиете доматите в стар вестник - всеки домат поотделно и да ги съхранявате на перваза на прозореца .
Редовно проверявайте доматите, за да видите кои са узрели и кои все още се нуждаят от време .
Номерът на нашите баби
Ето как правеше нашата баба - внасяше недозрелите домати вътре - те се нуждаят от температура 15-18 градуса.
Когато температурата е по-висока, те омекват лесно. След това вземаше подходящ съд - може да е буркан или кутия (баба ги слагаше върху табла директно на леглото).
Към доматите добавяше и няколко узрели (не червиви или изгнили) ябълки. Ябълките трябва да са домашно произведени, без химикали и спрейове.
Етиленът започва да действа бързо върху доматите и те започват да узряват много бързо, независимо дали на тъмно или на светло.
Опитайте, работи чудесно и ще имате хубава реколта даже през есента!
Стар трик, за да накарате доматите да узреят направо на растението
Не е нужно да берем домати и да ги оставяме да узреят на прозореца или в картонени кутии и хартиени торбички!
Нека им създадем лек "шок"
Направете това, когато слънцето грее много по-малко и последната реколта няма шанс да узрее.
Благодарение на този метод събрах три кошници с добре узрели домати, а тези на съседите стояха зелени на корена със седмици.
Вземете дълъг нож или остра лопата. Оформете кръг с дълбочина около 20 сантиметра около стъблото на домата на разстояние 5-10 см.
Тази процедура ще нарани корените на доматите, които са много дълги и достигат доста дълбоко.
Този „шок“ провокира растението да ускори узряването - това е един вид инстинкт за самосъхранение и цялата енергия, която растението има, ще отиде за узряване на плодовете .
Ако се притеснявате какво ще се случи, опитайте първо на едно растение и можете сами да проследите процеса.
При мен се получи чудесно!