Учени откриха най-после защо консумирането на червено месо води до рак, предава на българските читатели първо BRADVA.BG
Доскоро причината ЗАЩО червеното месо предизвика рак не се знаеше. Но това откритие променя всичко...
Много хора са израснали със съветите да ядат свинско, говеждо и млечни продукти за своето здраве, но в последните години получават съвети да намалят животинските продукти - особено червеното месо.
Според редица изследвания, консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от рак, атеросклероза (сърдечно заболяване), удар, Алцхаймер и диабет тип ІІ...Досега учените не разбираха защо.
Както Телеграф пише, учени от Калифорнийския университет в Сан Диего вярват, че това е най-вече свързано със захарта.
Докато хората, като всеядни могат да толерират яденето на месо (и го правят от доста години, макар и не в днешните количества), има все пак уникална захар наречена Neu5Gc, която се намира в бозайниците, но не и в хората, която предизвиква имунна реакция, която от своя страна води до възпаление.
За изследването, което откри, че Neu5Gc има пряка връзка с рака са използвани мишки.
Тази захар се намира сред червеното месо - свинско, говеждо и др., кравето мляко и определени сирена. Тъй като човешкото тяло не е способно да произвежда естествено захар, когато захарта се абсорбира в тъканта ни, тя се приема като чуждо тяло и активира имунната система. Смята се, че след време хроничното възпаление, което се предизвиква от реакцията на имунната система играе витална роля при развитието на рака.
Така, тези, които консумират червено месо ежедневно са по-заплашени от рак, отколкото тези, които приемат червено месо рядко.
За щастие има много алтернативни храни, които да притъпят желанието ви за сочен хамбургер. Например "невъзможният бургер" е известен като един от най-добрите "вегетариански бургери", които са достъпни, а има и страхотни начини да създавате собствени бургери от растителен произход у дома.
В заключения изглежда, че тези, които ограничат приема си на червени меса ще имат по-здравословен живот.