Питки със сирене и зеленина :
Толкова вкусни, че никога не стигат!
Тези питки чудесно стоят на масата като самостоятелна закуска или дори вместо хляб, тъй като са кръстоска между пирожки, палачинки и сладкиш с пълнеж.
Като плънка за питките използвайте сирене и картофи, месо и зеленчуци със сирене. Най-често те са добре разточени и са много тънки, но понякога бухват повече.
Питките се пържат върху сух тиган и масло.
Съставки:
Пшенично брашно – 400 грама
Квас – 1 чаша
Сода – 1 чаена лъжичка
Сол – 1 чаена лъжичка
Сирене – 300-400 грама
Зеленина лук, спанак … по избор
Масло на вкус
Кисело мляко – 200 мл
2 скилидки чесън.
Начин на приготвяне:
Добавете содата към кваса (може да замените с кисело мляко), разбъркайте и оставете за една минута да кипне.
Пресейте брашното и добавете солта, изсипете кваса и замесете тесто. Не прекалявайте много с месенето. Оставете тестото за 10 минути, покрийте го.
Докато тестото почива натрошете сиренето, добавете нарязаната пресна зеленина, по желание сол.
Разделете тестото на 6 равни парчета, разточете ги като палачинки и в центъра сложете около две супени лъжици от плънката и защипете двата края. Получените питки отново разточете в кръг с диаметър 20 см.
Запечете така оформените питки в сух тиган в продължение на 3 минути от всяка страна. Можете да ги редите на купчина и да мажете всяка с масло. Сервирайте със смес от кисело мляко, чесън и 2 супени лъжици зелени подправки.
Тези питки се приготвят много бързо, благодарение на гъвкавото тесто и лесния пълнеж. Опитайте се да ги приготвите вместо хляб!