Изглежда, че всички рецепти за ябълкови пайове вече са известни, но вероятно броят на комбинациите от тесто и тези плодове е безкраен. И това е страхотно! Тестото се накисва с ябълков сок и става еднакво ароматно , а плодовете, изпечени в него, са меки и нежни.
В този вариант на пай, цялостната картина перфектно допълва яйчния крем, превръщайки обикновения пай в изискан десерт. Тази комбинация от вкусове и текстури ще спечели сърцето дори на тези, които не се смятат за любители на сладкото!
съставки
масло 250 g
захар 300 g
нишесте 1 пакетче
Пшенично брашно 2кг
Яйце 4 броя
бакпулвер или сода 2 ч. Л.
сол 1 щипка
мляко 1 л
Ванилия1 ч.
Яйчен жълтък 5 броя
ябълки 1 кг
канела 1 ч. Л.
Лимонов сок 2 супени лъжици
подготовка
Изсипете млякото в тенджера. Добавете 5 жълтъка, пресейте в същата купа 1 чаена лъжичка брашно и 0.5 от пакетчето с нишесте. Разбъркайте. Добавете 150 г захар и разбърквайте непрекъснато. Колкото по-дебела е масата, толкова по-добре за тестото
Разтопете и охладете маслото. Разбийте яйцата с останалата захар до пяна. Постепенно добавете бакпулвера, пресятото брашно, остатъчното нишесте, щипка сол и разтопеното масло. Смесва се с миксер.
Обелете ябълките.
Нарежете на малки парченца, поръсете с лимонов сок, поръсете с канела, разбъркайте. Вземете форма за печене не по-малко от 24 х 24 см, покрийте я с пергамент. Смажете го с масло. Поставете половината тесто и го покрийте с резенчета ябълки.
Налейте сметаната, без да чакате охлаждане. Разточете оставащото тесто и леко преместете върху крема в твърд слой, а по-добре - нарежете на ленти и направете кошница
Печете за час на 180 градуса
Поръсете с пудра захар преди сервиране. Нарежете на парчета, идеално върви с чай, кафе или горещ шоколад и почерпете любимите си хора!