Кишът е класика, но днес ви предлагаме една интересна интерпретация с чушки и козе сирене. Необходими продукти:
ВКУСЕН КИШ СЪС СИРЕНЕ И ЧУШКИ
За тестото, тавичка с диаметър 20-23 см:
250 грама бяло брашно 150 грама
краве масло 1 ч.л.
1 щипка пудра захар 1 яйце
1 с.л. (15 мл) студено мляко
За плънката : 200 мл течна сметана от животински произход
1 яйце
3 жълтъка Щипка индийско орехче
Щипка прясно смлян бял пипер Сол 50 грама грюйер + 50гр за настъргване отгоре 200 грама козе сирене (саламурено)
4 големи сурови червени чушки 50 мл зехтин Връзка копър Сол 50 гр кедрови ядки Клонка чери домати
Изсипете брашното на купчинка върху плота и направете кладенче по средата. Добавете нарязаното на малки кубчета масло, солта, захарта и яйцата. С пръсти смесете последните съставки до образуването на кремообразна смес и постепенно ги замесете с брашното. Накрая добавете млякото и продължете да месите, докато се получи стегнато тесто. Оформете на топка, завийте във фолио и оставете да си почине в хладилника за около 20 минути. Включете фурната на 190 градуса.Разточете охладеното тесто до кора с дебелина от около 2 мм и я поставете върху формата за тарта. Внимателно притиснете и прекарайте точилката по борда на формата и остранете излишното тесто. С вилица надупчете основите, сложете хартия за печене и запълнете плътно със суров нахут, боб или силиконови топчета.Сложете да се пече за около 15 минути. Извадете, махнете топчетата и хартията.
Намалете фурната на 170 градуса и допечете за още 5 минути – кората трябва да се зачерви.Извадете и оставете да изстине.През това време направете плънката. Задушете нарязаните на дребно чушки със зехтин. Разбийте останалите продукти с миксер и овкусете с индйско орехче, сол и пипер.Поставете натрошеното козе сирене на дъното, поръсете с малко грюйер, добавете сотираните чушки и част от нарязания на дребно копър и залейте с яйчната смес. Поръсете с още малко настъргано сирене грюйер.Печете с обдухване на 160 градуса за около 20 минути - докато се зачерви.През това време запечете кедровите ядки на тиган.
Извадете готовия киш. Ако използвате форма с подвижно дъно, внимателно я отстранете и преместете киша в чиния за сервиране.Ако използвате керамична форма, разрежете внимателно киша на парчета, както е във формата.Сервирайте по следния начин - поръсете киша с кедрови ядки и гарнирайте с малка салата от парченца чери домати и свежи стръкчета копър.