Този невероятен десерт може да бъде приготвен от всеки, дори неопитен готвач. Нашите прости инструкции ще ви помогнат да направите правилния крем и крехък сладкиш от наличните продукти. След като го опитате веднъж, няма да можете да го забравите и ще го готвите не само по празници, но и в делнични дни!
Съставките
Пшенично брашно 190 g
мляко 625 мл
вода 125 мл
масло 175 g
Яйце 6 бр
захар 145 g
сол 0,25 ч.л.
Слънчогледово масло 2 с.л.
сметана 200 мл
Пудра захар 30 g
Ванилия1 ч.л.
Тъмен шоколад 40 g
Карамел 20 мл
подготовка
Загрейте 125 мл вода в тенджера на среден огън, добавете 125 мл мляко, 0,25 ч.л. сол, 25 г захар, 115 г масло и довеждаме сместа до кипене.
Сипете 140 г брашно и разбъркайте с размах, след това с шпатула отделете тестото от стените на тенджерата. Извадете от котлона и охладете за 5 минути. Добавете едно по едно яйцата, като разбърквате с шпатула след всяко добавяне
На мажете формата с размер 25 х 30 см със слънчогледово масло и прехвърлете тестото в нея, изгладете повърхността с шпатула и повдигнете тестото по стените на формата. Печете тортата във фурна, предварително загрята до 200 градуса, за 20-30 минути. Вратата на фурната не може да се отваря по време на печенето.
По това време пригответе крема: загрейте 450 мл мляко в тенджера, добавете 10 г пудра захар, разбъркайте. В отделна купа разбийте 120 г захар, 2 яйца и ваниловата захар. Добавете 50 г брашно и разбъркайте енергично. След това изсипете 50 мл мляко и разбийте, така че да няма бучки.
Изсипете яйчената смес в млякото и доведете до кипене, като бъркате непрекъснато. След 5 минути, когато кремът се сгъсти, го извадете от печката и го изсипете в друга чиния. Добавете 50 г масло, разбъркайте, покрийте съда със залепващо фолио и охладете на стайна температура.
Разбийте с миксер сметаната с 30% мазнини с 20 г пудра захар до консистенцията на пищна пяна и смесете с крема. Поставете целия крем върху изпечената торта, загладете слоя и охладете.
Разтопете тъмен шоколад с 10 г масло на водна баня, прехвърлете в сладкарска торбичка и украсете тортата с тънки ивици глазура. Направете същото със карамелния сос. Поставете готовата торта в хладилник за 4 часа.
Ако не искате да прекарате половин ден, печейки сложен десерт, тогава тази рецепта ще ви бъде много полезна. Такава торта може безопасно да се приготви за празничната трапеза или за семейни чаени партита. Тя е идеална за мързелив уикенд пред телевизора и ще бъде вкусен десерт за бързи гости.