Не бях яла толкова вкусна картофена запеканка с месо , превърна се в моето любимо ястие със своята простота на приготвяне, оригинален дизайн и, разбира се, с отличния си вкус.
Картофената запеканка с месо става във фурната, изчезвайки от масата само за един миг, независимо от факта, че е доста богата и хранителна!
Необходими съставки:
Картофи – 2 килограма;
Говеждо месо – 800 грама (може и кайма)
Малка глава лук;
Няколко супени лъжици заквасена сметана;
50 грама краве масло;
сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Нарежете месото на малки парченца.
Почистете лука и също го нарежете. Подгответе плънката, като смесите месото и лука.
Почистете картофите, нарежете ги и ги сварете в леко подсолена вода.
В говеждото добавете сол и черен пипер и го запържете в тиган. Ако плънката е твърде суха, добавете малко вода. Във варените картофи добавете маслото и ги намачкайте на пюре.
Покрийте тавата с хартия за печене. Намажете с растителна мазнина. Най-отдолу сложете половината картофи, разпределени равномерно по формата. След това изсипете пърженото говеждо месо. Отгоре разпределете втората половина от картофите. С помощта на дървена или силиконова щпатула подравнете отгоре.
За по-вкусна и хрупкава коричка намажете със заквасена сметана. Загрейте фурната до 180 градуса и печете до златисто кафяво.
Картофената запеканка с месо, изпечена във фурната, става под формата на торта
Можете да добавите отгоре кашкавал или сирене, или още сметана – ще се получи още по-добре. Но първо опитайте тази рецепта!