Доматите са ингредиент в десетки гозби и сосове, затова е удобно винаги да ги имаме в килера. И макар в момента магазините да предлагат богат набор от консервирани домати, няма по-вкусни от тези, приготвени у дома.
Домати в бутилки за зимата
Продукти:
- 20 кг домати
- 1 връзка магданоз
- 4 пак.консервант (4х5 г)
- 10 г калиев метабисулфит
- сол на вкус (3 пълни шепи)
Приготвяне:
1. Сложете предварително измитите и почистени домати в голяма и широка тенджера. Смелете ги (може с пасатор или в блендер).
2. Добавете ситно нарязан магданоз (на вкус може да добавите черен пипер на зърна, дафинов аромат, лют пипер...). Нищо не съм добавяла, само магданоз.
3. Добавете сол, зърна грозде и консервант. Разбъркайте, за да се разтворят съставките, след това покрийте съда с кърпа и оставете да престои 24 часа на стайна температура.
Снимка: Pinterest
4. След изминалия период проверете дали има достатъчно сол и при необходимост добавете. Напълнете доматения сок в чисти и сухи стъклени бутилки или буркани (може и в пластмасови бутилки).
Снимка: Pinterest
5. Затворете и съхранявайте. Така приготвеният доматен сос не се разваля цяла зима.
Снимка: Pinterest