Доматите се събират по различни начини за зимата : някой ги изсушават до състояние на чипс или просто ги замразяват, другите ги правят на консерви. Всяко семейство има своята любима рецепта. Редакторите ни се увериха, че едно от най-добрите начини за приготвяне на домати е следващата рецепта
Сладко-пикантните домати, мариновани на филийки или на четвъртинки, напоени с екстракти от подправки, лук и чесън. Безспорно името на ястието говори само за себе си!
Посоченият брой продукти е предназначен за 4 буркана от 1 литър.
Съставките
домат 2 кг
вода 2 л
лук 4 бр
чесън 8 скилидки
захар 6 супени лъжици
сол 2 с.л. л.
карамфил 12 бр
Черен пипер (грах) 20 бр.
Дафинов лист 4 бр
Слънчогледово масло 4 супени лъжици
оцет 4 супени лъжици
копър 50 g
магданоз 50 g
подготовка
Едро накълцайте магданоза и копъра, измийте доматите и нарежете на половина или 4 части. Нарежете обеления лук на пръстени или полукръгове, 8 скилидки обелете чесън и нарежете всеки на половина.
В 4 буркана от 1 литър сложете 3 бр карамфил, 5 люти чушки и 5 нормално чушки, 1 дафинов лист. След това сложете чесъна, доматите, лука и подправките. Последователността на продуктите зависи от вас.
За да приготвите саламурата, изсипете 2 литра вода в тенджера, сложете 6 с.л. л. захар, 2 с.л. л. сол, доведете до кипене и отстранете от котлона.
Изсипете 1 с. л. във всеки буркан с домати и слънчогледово олио и люта туршия. Покрийте дъното на тенджерата с мека кърпа, поставете бурканите, покрити с капаци, и стерилизирайте за 15 минути на среден огън
По желание можете да изсипете още 1 с.л. л. 9% оцет, ако искате марината. Завийте капаците, обърнете с главата надолу и оставете да изстинат напълно, покривайки с одеяло.
Също така е добре да добавите 1 нарязана шушулка от лют пипер, за да добавите пикантен привкус.