За всеки уважаващ себе си италианец доматите са свещени. Любовта към сочните червени плодове може да бъде проследена в почти всяко национално ястие, от пица до лазаня. И името на плода идва при нас от Средиземноморието и буквално означава „златна ябълка“. Днес предлагаме на нашите читатели да готвят домати по италиански по автентична рецепта.
Без проблеми или дълъг списък от съставки. Предястието от домати се приготвя за 10 минути! Това е универсално ястие, което ще бъде отлична гарнитура както за риба, така и за месо.
Съставки
Домат 500 гр
Чесън 2 скилидки
Сол на вкус
Магданоз 20 g
Черен пипер (смлян) на вкус
Зехтин 40 мл
Провансалски билки 1 ч.ч
дижонска горчица 1 ч.ч
Оцет 1 супена лъжица
Подготовка
Обелете чесъна и го нарежете на малки кубчета. Колкото по -малък, толкова по -добре. След това добавете масло към него.
Добавете билки от прованс, ситно нарязан магданоз, дижонска горчица, оцет, сол и черен пипер.
Нарежете доматите на филийки. По -добре е да вземете домати със среден или малък размер, така че кръговете да са приблизително еднакви и да не се разпадат
Подредете доматите на пластове, обилно намажете с пикантния дресинг. Охладете за половин час и сервирайте студената салатка
Ако предпочитате пикантно ястие, препоръчваме да добавите малко лют пипер. Магданозът традиционно се използва за домати на италиански , но пресният босилек също е страхотен. И не забравяйте да добавите провансалските билки! Те играят ключова роля. Желаем ви приятен апетит и още узрели домати за тази сочна закуска.