Всички прибираме щателно храната в хладилника и сме 100% сигурни, че ще издържи на студеното поне 1 седмица. Но близостта до други продукти често води до загуба на вкус и разваляне. В идеалния случай всеки вид продукт трябва да се съхранява на отделен рафт или в отделен контейнер. За съжаление, това не винаги е възможно. Какво да направим тогава? Да пазаруваме преди всяко готвене?
Наясно сме, че това не е опция. Затова днес ви предлагаме да научите как правилно да съхранявате продуктите в хладилника , така че да останат свежи по-дълго.
Мляко
Замразявали ли сте мляко? Това звучи малко налудничаво. Но може би трябва да направите именно това, ако не искате то да се развали. Замразеното мляко има тенденция да се разширява на обем. Преди да пъхнете бутилката в хладилника, отстранете от нея малко мляко. След замразяване млякото трябва да се държи във фризера не по-дълго от 6 седмици.
Сос
Няма нищо, което допълва вкуса на месото така, като соса. Добрата домакиня не купува готов сос, а си го приготвя сама. За да спестите време, можете да направите двойна доза и да замразите половината до следващото готвене. Просто вземете пакет за замразяване . Напълнете го със соса и пъхнете във фризера за 1 час. След това може да нарежете замразения сос на кубчета и да го приберете обратно във фризера. Добавете готовите кубчета към блюдата, за да се подобри вкусът им.
Жълтъци
Един от най-популярните продукти за готвене са яйцата. Но понякога трябва да използвате само белтъците. Вместо да хвърляте жълтъците , изсипете ги във форми за лед . Добавете малко захар или сол във всяко гнездо и използвайте жълтъците , когато ви потрябват. Защо да добавите захар или сол? С тяхна помощ жълтъкът ще запази своята консистенция .
Ягоди
За да се запазят пресни и вкусни, ягодите трябва да се съхраняват в отделен контейнер . На дъното на контейнера е необходимо да сложите хартия или салфетка. Ако плодовете ще се използват в приготвянето на десерти, за по-доброто им състояние ги съхранявайте в картонената опаковка от яйцата .
Маруля
В кухнята си всеки има домакинска хартия . Увийте в нея марулята : хартията ще абсорбира влагата и листата ще останат хрупкави и свежи в продължение на седмици.
Краставици
Ако сложите зеленчуците директно в хладилника, те ще запазят свежестта си само 3-4 дни. Но може да увеличите това време до 10 дни. Вземете една найлонова торбичка , поставете вътре краставиците , но без да затваряте плика. Покрийте торбичката със зеленчуците с влажна марля .
Ябълки
Вероятно малко плодове могат да останат толкова свежи, колкото ябълките. Ако ги съхранявате в хладилника, те ще запазят свежестта си още по-дълго, без да губят своите вкусови качества!
Домати
Дръжте доматите в хладилника само в отделението за зеленчуци. Сложете ги с дръжката нагоре . Всеки зеленчук е необходимо да се опакова отделно със слой хартия. Така може да увеличите срока им на годност до 10 дни.
Заквасена сметана и извара
Купувате ли извара и сметана в пластмасови кофички ? Обърнете ги с главата надолу и поставете на рафта в хладилника. В кофичката се образува вакуум , който предотвратява размножаването на бактериите.