Когато настъпи края на юли и август, доматите вече трябва да започнат да узряват. Но се случва този процес да се забави.
Люспите от лук са недооценен и забравен тор. Съдържа витамин B, който ускорява развитието на растенията и спомага за много по-бързото узряване на плодовете. Има и витамин С, който укрепва имунната система и дава сила за дългосрочно плододаване.
Но най-важното предимство на люспите от лук е, че във водата преминава голямо количество кверцетин и фитонциди. Тези неща имат мощно бактерицидно свойство, което прави подхранването с лукови люспи още по-ценно за растенията.
За да приготвите този тор, трябва да вземете люспите на 6-8 глави лук и да ги залеете с 1 литър вряла вода с температура 70 градуса. След това оставете за 24 часа, като преди това затворете капака. През това време всички ценни хранителни вещества ще бъдат прехвърлени във водата.
След вливането прецедете получения разтвор и добавете 1 чаена лъжичка калиев сулфат. Като се има предвид, че не е задължителна съставка, калият е много полезен за растенията по това време. Торът трябва да се разреди до обем от 8-10 литра. вода и я напръскайте върху листата, плодовете и почвата в зоната на корените.
Този тор е подходящ и за пръскане на тиквички, краставици, патладжани, чушки и повишава устойчивостта към гъбички