Наша читателка-билкарка сподели с нас рецептата за своя домашен отхрачващ сироп от копър и градински чай. Ако обичате билкови пастили, този сироп определено ще ви хареса на вкус.
Домашен Бронхолек
Продукти:
500 г копър
2 шепи градински чай
захар (мед) в съотношение 1:1 със сиропа
около 3,5 - 4 литра вода
Приготвяне:
Съберете цветовете на копъра, заедно с клонките и листенцата - около 500 гр. Измийте ги и ги отцедете в гевгир.
Отрежете клонките.
Далейте всичко с топла вода, колкото да покрие билките и оставете за една нощ.
На следващия ден, някъде по обяд, добавете около две шепи връхчета градински чай.
Загрейте всичко хубаво, до около 40 градуса.
Оставете сместа да престои още 4,5 часа.
Накрая всичко се прецежда хубаво през фина цедка (може да се сложи и тензух на цедката), аз прецедих два пъти.
Прехвърлете получения сироп в тенджера и добавете захар (най-добре е с кафява захар или мед) в съотношение 1:1 с течността.
Поставете на много слаб котлон и бъркайте докато захарта се разтвори. Не бива да се вари!
Докато е горещ, сиропът се прибира в бутилки/буркани и се затваря плътно с метални капачки.
Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Сиропът се разрежда с вода 1:2 преди употреба.