Почти всяка домакиня използва в кухнята удобните и практични кубчета бульон . Ако обаче се зачетете в опаковката, ще забележите, че съдържат доста Е-та, както и други съставки, които не бихте искали да вкарвате в тялото си ежедневно.
Можете да сготвите дори два литра бульон от едно кубче, така че този продукт ще издържи наистина дълго време.
Домашни кубчета бульон
Продукти:
200 г пилешко филе
200 г лук
400 г моркови
200 г корен от целина
3-4 скилидки чесън
50 г зелении
1 супена лъжица растително масло
100 мл студена вода
50 г сол
1 ч.л.куркума
Приготвяне:
Нарежете пилешкото филе на средни парчета от около 2 до 2,5 см. Нарежете лука, корена от целина, морковите и скилидките чесън. Накълцайте ситно зелениите.
Запържете лука и добавете парчетата пилешко филе. Пържете 5-7 минути.
Добавете нарязани моркови и корен от целина. Задушавайте още 2-3 минути. Добавете 100 мл вода, покрийте тигана и оставете да къкри 15-20 минути.
Когато цялата течност се изпари и зеленчуците омекнат, добавете нарязания чесън в тигана. Разбъркайте, покрийте тигана с капак и след половин минута отстранете от котлона.
Изсипете съдържанието на тигана в дълбока купа. Посолете зеленчуците и месото, добавете куркумата и нарязаните подправки. Разбъркайте и пасирайте сместа до гладкост. Масата трябва да е кремообразна.
Пригответе форма, в която да замразите бульона. Постелете я със стреч фолио и разпределете приготвената маса. Покрийте със стреч фолио и сложете във фризера за 2-3 часа.
Нарежете готовия бульон на кубчета и увийте всяко във фолио или пергаментова хартия.
Съхранявайте във фризера.