300 мл. вода
25 гр. мая
1 с.л. масло
2 ч.л. сол
1 с.л. мед
о-ло 600 мл. грахамово брашно
о-ло 300 мл. пшеничено брашно
о-ло 50 - 100 мл. годжи бери, слънчогледови семки или други семена/натрошени ядки/накълцани сушени плодове
Загрейте фурната на 200 градуса. Затоплете водата до 37 градуса. Натрошете маята в купа и я объркайте с малко от водата, докато се разтвори. Добавете останалата вода, маслото, солта, меда, ядките/сушените плодове и по малко от брашното. Месете тестото, докато стане гладко (може да е малко лепкаво). Притиснете готовото тесто в намазнена форма за хляб с вместимост 1,5 литра. Покрийте формата и оставете тестото да втасва 40 минути. Изпечете в долната част на фурната за 30 минути. Оставете хлябът да изстине върху кухненска решетка, покрит с чиста кърпа. Най-добре е да се консумира веднага, или в рамките на 1-2 дни.