Вече не купувам химии от магазина! Сама си го правя - домашен зеленчуков бульон на кубчета и става за всичко!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Основни ястия
Вече не купувам химии от магазина! Сама си го правя - домашен зеленчуков бульон на кубчета и става за всичко!
13068
Снимков материал: pixabay.com
Вече не купувам химии от магазина! Сама си го правя - домашен зеленчуков бульон на кубчета и става за всичко!

Когато става въпрос за подобряване на вкуса на ястията, малко съставки могат да се сравнят с гъвкавостта и богатството на добре приготвен зеленчуков бульон. Купените от магазина бульони обаче често съдържат добавки и химикали, които влошават тяхната хранителна стойност и вкус. В тази статия ще разгледаме процеса на създаване на домашен зеленчуков бульон без никакви вредни химикали.

Този метод не само осигурява по-здравословен вариант, но също така води до бульон, който е пълен с вкус и хранителни вещества.

Има четири основни елемента за домашно приготвени кубчета зеленчуков бульон: зеленчуци, аромати (подправки), мазнина и сол. 

Зеленчуци : Използвах комбинация от картофи, тиквички, целина, моркови и лук.
Аромати : Използвах чесън и магданоз.
Олио : Използвах зехтин; можете обаче да използвате всяко неутрално масло по ваш избор. 
Сол: може да изглежда, че добавяте много. Въпреки това е важно за консервирането, въпреки че можете да коригирате количеството според личните предпочитания. 

Незадължителни добавки и варианти

Други зеленчуци : има известна снизходителност в това, което използвате за тези кубчета зеленчуков бульон. Например, можете да използвате пащърнак, копър, сушени домати, грах, спанак и др. Избягвайте обаче всякакви зеленчуци, които ще придадат повече горчив вкус като праз. 
За умами : можете да добавите гъби или гъбен прах , за да добавите допълнителен вкус на умами вместо MSG, който се използва във версиите в супермаркетите. 
Хранителна мая : това може да помогне за добавяне на допълнителен вкус на умами и леко ядков вкус на сирене. 
Други билки : не се колебайте да експериментирате с това, което имате на разположение: чубрица, самардала и джоджен, например, могат да свършат работа. 
Други подправки : лук на прах, чесън на прах, куркума, семена от целина, черен пипер, домат на прах и др. Можете дори да включите дафинов лист или италианска подправка . Ако искате да добавите сушени билки или прах към праха, можете просто да ги добавите преди смилане/обработка на праха.
Доматено пюре : Само 1-2 супени лъжици ще ви помогнат да добавите дълбочина на вкуса.

Как да си направим бульон на кубчета и пудра

Стъпка 1: Измийте зеленчуците

Първо измийте добре зеленчуците. Обичам да ги накисвам във водна баня за няколко минути, за да отмия всякакви остатъци 

Изтъркайте леко зеленчуците и след това ги подсушете с кухненска кърпа.

Стъпка 2: Нарежете зеленчуците

Нарежете всички зеленчуци на ситно на малки кубчета – колкото по-малки, толкова по-добре, тъй като ще се сварят по-бързо и ще се пюрират по-лесно. Можете също така да използвате чопър/процесор за храна, за да помогнете за обработката на зеленчуците на малки парчета. 

В същото време нарязваме на ситно чесъна и магданоза.

Не забравяйте да прехвърлите нарязаните картофи в купа с вода, докато правите останалите съставки. Това ще ги предпази от обезцветяване и ще се отървете от излишното нишесте. 

Стъпка 3: Сварете съставките на зеленчуковия бульон

В голям тиган добавете олиото и го загрейте на среден огън. След като се загрее, добавете лука и леко запържете за няколко минути. След това добавете картофите и гответе няколко минути, за да започнат да омекнат (4-5 минути). 

Добавете останалите съставки (с изключение на магданоза), разбъркайте добре и след това оставете да къкри, покрити, докато омекнат – това ще отнеме около 20 минути на средно слаб огън. Разбърквайте от време на време. 

След това добавете солта и разбъркайте добре. Това ще насърчи цялата излишна течност да се освободи от зеленчуците. Гответе още 15-20 минути без капак, като разбърквате от време на време.

Стъпка 4: Пасирайте зеленчуковия бульон

С помощта на пасатор можете да пасирате зеленчуковия бульон директно в тигана. Като алтернатива го оставете леко да се охлади и използвайте кухненски робот, за да го смесите на пюре. 

След като се смесят, добавете магданоза и разбъркайте, за да се комбинират. След това е време да решите как искате да съхранявате домашните кубчета бульон – направете замразени кубчета, дехидратирайте на прах или направете и двете с части от пюрето. Можете също така да запазите пресни, съхранявани в хладилника за една седмица.

Забележка – можете допълнително да го сварите леко, за да премахнете повече от водното съдържание. Все пак предпочитам да готвя зеленчуците за по-малко време.

Зеленчуковият бульон ще има консистенция на пюре. Не е нужно да е по-рядък.

Как да направите бульона на кубчета

Застелете тава с хартия за печене и прехвърлете бульонът в тавата, като го изравнявате с шпатула. Препоръчвам да използвате по-голяма тава, за да можете да направите по-тънък блат.

Прехвърлете тавата във фризера, за да замръзнат за няколко часа, докато се втвърдят (поради съдържанието на сол, те няма да замръзнат напълно). След това използвайте остър нож, за да нарежете на кубчета и прехвърлете в подходящ за фризер контейнер за съхранение. 

Ако искате кубчетата да са с еднакъв размер, препоръчвам да използвате квадратна/правоъгълна тава за печене и да измервате, когато нарязвате линиите. Не съм твърде „перфектен“ в това, така че имам по-малки и по-големи парчета, от които да избирам. 

Препоръчвам да ги поставите в контейнер с пространство между всяко кубче, може да ги разделите с парчета хартия между всеки слой (така че кубчетата да не се допират). 

Като алтернатива можете да използвате лъжица/мерителна лъжица, за да замразите пюрето на премерени „парчета“ (т.е. 1 супена лъжица).

За съхранение : тези замразени кубчета зеленчуков бульон ще се съхраняват поне шест месеца, ако не и повече! Можете също така да съхранявате част от пастата в хладилника в стерилизиран буркан и да се стремите да я използвате в рамките на една седмица.

За дехидратиране на растителен бульон на прах

Върху голяма тава (или няколко тави), покрита с хартия за печене (или лист дехидратор), разстелете малко пюре от зеленчуковия бульон и разстелете на тънък слой: колкото по-тънък, толкова по-добре за по-бързо дехидратиране. Дехидратирайте го или във фурната, или в дехидратор. 

Във фурната : в идеалния случай задайте температурата на 65ºC. Също така отворете вратата съвсем малко, за да позволите допълнителен въздушен поток и изберете най-ниската температура. Това може да отнеме до 10 часа, в зависимост от дебелината на слоя, влажността и т.н. Ако пюрето е наслоено на много много тънки слоеве, то може да изсъхне за около 5 часа.

Как да използвате бульон на кубчета/прах

Можете да използвате този домашен бульон по същия начин, както бихте използвали купен от магазина кубче бульон: комбинирайте кубче домашен бульон с вода за ароматен бульон, добавете към супи, яхнии и всякакви ястия. 

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft