Признавам, че наистина не обичах да се забърквам с кремове. Затова рядко правих домашно приготвени сладкиши, различни торти , рула и бисквити. Когато разговарях с приятел за готвене, небрежно споменах проблема и тя ме посъветва да опитам да направя карамел с мляко . Тя каза, че дори синът й може да се справи. Не вярвам на дете, но реших да пробвам и се оказа нещо страхотно наистина.
Когато правите домашен карамел, основното е да се придържате към няколко прости правила. Първо, трябва да изберете правилните ястия. Препоръчително е да вземете лека тенджера с дебели стени, за да улесните определянето на цвета на захарта. Второ, качеството и свежестта на продуктите. И, разбира се, постоянно наблюдение на процеса. Тогава карамелът ще бъде перфектен.
Съставки
Захар 1 кг
Мляко 1 л
масло 25 g
Пшенично брашно 2 супени лъжици
Подготовка
Поставете захарта в тиган или тенджера с тежко дъно. Сложете го на среден огън и, като разбърквате, разтопете захарта до сироп.
След като захарта се разтопи, добавете маслото към нея и разтопете, като бъркате непрекъснато.
Комбинирайте млякото и брашното в отделен съд. Добавете сместа към захарната маса, като бъркате бързо, за да предотвратите образуването на бучки.
Сварете карамела за 1 минута, след което свалете от котлона. Прехвърлете в буркан и охладете.
Млечният карамел може да бъде както самостоятелен десерт, така и отлично допълнение към палачинки, сладолед или гювечи. Използвах този крем за сладкиши и торти. Харесва ми. Така че нещото е универсално и рецептата определено ще ви бъде полезна. Запазете и нулирайте на приятели!