Днес имаме за вас перфектното изкушение за филмова вечер с приятели или приятна раздумка със семейството. Хрупкав домашен кашкавален чипс - в пъти по-вкусен от картофения, а се прави супер лесно, направо за нула време.
Хрупкав кашкавален чипс
Продукти:
280 гр. сирене Чедър или кашкавал
30 гр. брашно
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. бакпулвер
лют червен пипер (на вкус)
1 с.л. масло
семена от черен сусам, мак, кориандър или кимион - 1 супена лъжица
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Застелете 2 тавички с хартия за печене. Настържете сиренето на едро ренде.
В дълбока купа смесете брашно, червен пипер, бакпулвер и лют червен пипер. Добавете маслото, избраните семена (черен сусам, мак, кориандър или кимион, могат да се използват няколко вида подправки) и разбъркайте с вилица до равномерна, гладка смес. След това добавете настърганото сирене и отново разбъркайте всичко, но с ръце.
Оформете и изпечете чипса: Поставете малки порции от сместа (около 1 супена лъжица) върху хартия за печене, на разстояние около 5 см. Изравнете ги леко със задната част на лъжица.
Печете чипса за 9-12 минути, до златисто кафяво. След това оставете да се охлади напълно върху тавата -след охлаждане трябва лесно да се отлепи от хартията. За да извадите по-лесно чипсчетата, повдигнете хартията за краищата и ги извадете в купа.
Съхранявайте кашкаваления чипс в херметически затворен контейнер в хладилника, освен ако не планирате да го изядете веднага. Приятен апетит!