Знаеш ли, че не американците първо са използвали кетчупа ? Предшественикът на съвременния сос е донесен в Англия през XVII век от Китай. Той се е състоял от саламура на солена риба, самата риба, както и ядки, гъби, боб, чесън и вино. Тази тромава смес е била многократно модифицирана, адаптирайки се към вкусовите навици на европейците. И още в началото на XIX век в готварските книги на американските готвачи се появи сос на базата на домати .
Тази необичайна и уникална на вкус комбинация толкова много се харесала, че хората индустриалци, Хенри Джон Хайнц по-специално, просто не могли да прескочат възможността да започнат масово производство на соса
И така любовта към кетчупа станала световна? Съветваме ви да пробвате да си го направите у дома. Рецептата ни е толкова проста, че няма как да не я пробвате.
Съставките
Доматено пюре 400 гр
Пшенично брашно 1 супена лъжица
вода 0,5 л
захар 3 супени лъжици
оцет 60 ml
чесън 2 скилидки
кориандър 1 ч.л.
сол 1,5 ч. Л.
босилек 1 ч.л.
мащерка 0,5 ч.л.
горчица 1 ч.л.
Подготовка
В малка купа смесете студената вода с брашното, за да не станат бучки. Поставете контейнера на огън, изсипете оцет, добавете сол, захар, смлян чесън, билки и подправки. Разбърквайте, да довежданет до консистенция на течна заквасена сметана.
Добавете доматената паста, разбъркайте добре, изчакайте до точката на кипене и веднага извадете от топлината. Изсипете кетчупа в бурканче или контейнер с капак.
Продукт без излишна захар и консерванти няма как да купите в супермаркет. Дръжте кетчупа в хладилника. И колкото по-дълго остане там, толкова по-вкусен ще става. Не е необходимо да се приготвя такъв кетчуп за бъдеща употреба , съставките за него са на разположение по всяко време на годината. Насладете се и споделете рецептата с приятелите си!