Ликьорът е гъста течност, изобретена от холандците през 17 век. Изразителен сладко-кремообразен яйчен вкус и кремообразна консистенция гарантираха популярността на напитката. Много компании произвеждат алкохол под това име и са доста скъпички.
Няма бариери за квалифициран готвач, елитната напитка може да се приготви у дома! Автентичната рецепта използва гроздова ракия, жълтъци, мляко и мед. Рецептата за нашия домашен яйчен ликьор не отива далеч от оригинала. Ракията може да бъде заменена с коняк, но не препоръчваме да използвате водка или разреден алкохол.
Обърнете внимание на свежестта на яйцата : рецептата предвижда топлинна обработка, но наистина достоен продукт с деликатен вкус ще дойде само от висококачествени съставки.
Съставки
Яйчен жълтък 8 бр.
захар 240 g
прясно мляко 400 мл
ракия 500 мл
подготовка
Кипнете млякото, свалете от котлона, оставете настрана. Отделете жълтъците от белтъците, добавете захарта. Поставете купата с жълтъците на водна баня. Разбийте непрекъснато, за да доведете сместа до кремообразна консистенция. В същото време водата не трябва да кипи интензивно и купата не трябва да докосва повърхността ѝ.
Без да спирате да бъркате, изсипете топло мляко в жълтъците на тънка струя, затоплете още 30 секунди, отстранете от котлона, охладете до стайна температура.
Изсипете ракията, разбъркайте добре сместа, изсипете в стерилизирани контейнери и изпратете в хладилника за отлежаване
След 3-4 дни вземете проба и ще бъдете напълно доволни от резултата! Ликьорът е добър както като самостоятелна напитка, така и като допълнение към кафе или плодови салати. Също така, вместо мед или сладко, те могат да се заливат с палачинки , освен ако, разбира се, не планирате да ги сервирате на деца.