В дълбок съд се смесват сухите съставки: брашно, сол, мая и захар. Добавя се олиото и с хладка вода се замесва средно меко тесто. След като тестото хубаво се измеси, се разделя на две части, от които едната да е по-голяма, а другата - по-малка. Всяка част се разточва на кора с дебелина от 0,5 мм и се маже с един слой маргарин, предварително оставен да омекне на стайна температура. Кората се прегъва от едната страна и отново се намазва с маргарин. След това се прегъва и от другата страна. Тази процедура (прегъване и намазване) се повтаря, докато се получи формата на плик. Тестото се оставя в хладилник 15-20 минути. Същото се прави и с по-малката кора.
Междувременно се приготвя плънката. В тиган със загрято олио се слага предварително изчистеният и нарязан праз да се запържи. Подправя се на вкус със сол. пипер и Вегета, а може и лъжичка червен пипер.
Тава за печене се намазва с маргарин. По-голямата кора се разточва до размер малко по-голям от избраната тава, тази кора трябва да е дебела. Поставя се на дъното на тавата. Върху нея равномерно се нанася плънката от праз. С точилка се проточва и и по-малката кора, която трябва да е по-тънка и с нея се покрива плънката. Ръбовете на тестото се набират по стените на тавата. С пръст се правят дупки в тестото на 4-5 места, които трябва да проникват до дъното на тавата (за да не се надуе средата на пая). Повърхността се напръсква с олио и се покрива с парченца масло. Пече се 25-30 минути на 180 градуса.
Домашен пай с праз
20 Октомври 2014
4925
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари