Домашен сироп от рози - еликсир с нежен цвят и божествен аромат. Ето 2 лесни рецепти - за прясна консумация и за зимата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашен сироп от рози - еликсир с нежен цвят и божествен аромат. Ето 2 лесни рецепти - за прясна консумация и за зимата:
Домашен сироп от рози - еликсир с нежен цвят и божествен аромат. Ето 2 лесни рецепти - за прясна...
52156
Домашен сироп от рози - еликсир с нежен цвят и божествен аромат. Ето 2 лесни рецепти - за прясна консумация и за зимата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Розата от векове се използва не само за украса на двора и градината, но и заради маслодайните си свойства. Неслучайно именно розата е един от символите на България, а нашето розово масло жъне успехи по цял свят.

Но освен за козметични цели, розата успешно намира приложение и в кулинарията.

Днес ще ви научим как да си приготвите сами невероятно ароматния сироп от рози , който е истински еликсир в жегите. Предлагаме ви да опитате 2 рецепти за домашен сироп от рози - за прясна консумация и за консервиране за зимата.

Преди да започнете, трябва да имате предвид следното: За консумация могат да се използват цветовете на всяка домашна роза, отглеждана без химически торове, но е по-добре, ако използвате маслодайните сортове. Те са по-ароматни и ценни откъм вещества. Подходящи са и цветовете на шипката. Колкото по-тъмен е цветът на розата, толкова по-ярък е продуктът, който ще приготвите. Полезно е да знаете, че една роза тежи средно около 5 грама, така че при приготвянето на розови десерти не е необходимо да се използват везни, а само да се преброят събраните цветове.  

Необходимо е да съберете розовите цветове сутрин, веднага след като росата падне и въздухът започне да се загрява от слънцето. Цветовете трябва да са напълно разцъфнали, със силни, еластични венчелистчета. Ако имате малък храст и не е възможно веднага да съберете нужното количество венчелистчета, събирайте рози постепенно, когато пъпките се отворят, увийте ги в найлонова торбичка, завържете ги добре, за да не се изпари ароматът, и съхранявайте в хладилника, докато не се получи необходимото тегло. 

рози за сироп

Първо ще ви представим рецепта за розов сироп с минимална термична обработка Това ви позволява да запазите не само всички предимства на цветовете, но и да получите най-финия, несравним розов аромат.

Сироп от розови листенца за прясна консумация

Продукти:

розови цветове - 100 г (20 цветя)

захар - 600 гр.

вода - 1 литър

лимон - 1 бр.

Приготвяне:

Отделете розовите листенца от чашелистчетата и тичинките. Сложете цветовете в стъклена или емайлова купа. Не е необходимо да ги миете, но ги прегледайте внимателно за буболечки и боклуци, сухи листенца и тичинки. За по-сигурно може внимателно да измиете цветовете, след като сте ги набрали, и да ги отцедите хубаво в гевгир.

розов цвят

Измийте и нарежете лимона на филийки, отстранете семената и добавете към венчелистчетата.

сироп от рози

Сварете сиропа - сложете захарта и водата да кипнат и оставете да се варят 2-3 минути. Залейте розовите листенца с кипящия сироп, разбъркайте. Покрийте охладената маса с капак и поставете в хладилник за едно денонощие.

сироп от рози как

Най-удобно е да приберете това количество сироп в стъклен буркан с обем 1,5 литра.

сироп от рози в буркан

След ден прецедете сиропа през гевгир, изстискайте венчелистчетата и лимона (можете да използвате марля). Сипете сиропа в чист, сух, плътно затварящ се буркан или бутилка и съхранявайте в хладилника.

сироп от розов цвят

При поднасяне го сервирайте, разреден с газинара или обикновена вода, и допълнен с няколко кубчета лед. Истинска наслада!

Ако искате да приготвите сироп за дългосрочно съхранение без хладилник, тогава използвайте следната рецепта.

Сироп от розови листенца за консервиране

По тази рецепта можете да направите сироп от всяка ароматна билка, например от мента, естрагон, босилек.

Продукти:

листенца роза 500 гр.

лимонена киселина (лимонтузу на прах) 2 с.л.

захар 2,5 кг

вода 1, 5 литра + 1 литър за предварително накисване

Приготвяне:

Поставете сухите, неизмити листенца от роза в емайлирана тенджера, поръсете с лимонена киселина и разтрийте с ръце или дървена лъжица, така че листенцата да омекнат и пуснат сок. Добавете 1 литър вряла вода, разбъркайте, покрийте и оставете за ден на стайна температура.

След един ден сварете сироп от 2,5 кг захар и 1,5 литра вода - кипнете и варете, докато захарта напълно се разтвори.

Прецедете листенцата през няколко слоя марля. Смесете получения сок със сиропа, възварете сместа и варете на слаб огън за 20 минути. Разбъркайте и не забравяйте да премахвате пяната.

Насипете горещия сироп в стерилизирани буркани или бутилки, плътно затворете капаците.

Сиропът, приготвен по този начин, може да се съхранява без хладилник и да се консумира по същия начин като всеки сироп. Най-често срещаният начин - да добавите тоник (газирана вода) с лед - получава се много деликатна и красива напитка. Опитайте розов сироп с кремообразен сладолед - много празничен десерт!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft