Благодарение на естествените захари на тези плодове, каротинът и огромната доза витамин C , този сироп е не просто вкусна напитка, но и мощен имуностимулант !
За да си приготвите голяма доза от него, обелете, изчистете от семките и нарежете на едри парчета тиквата (в изчистено състояние трябва да е към 7 килограма). Сложете парчетата в тенджера заедно с пулпата (меката част под семките), която ще създаде плътност на нектара.
Измийте и изстискайте 8 портокала. Корите им може да прибавите към тиквата и да ги отстраните, след като тя се свари. Когато тиквата омекне, свалете от огъня и изчакайте да леко да се охлади. Смачкайте я на ръка през сито или разбийте в блендер.
Смесете тиквеното пюре с портокаловия сок и сложете отново на котлона само да заври, като отстранявате пяната. Докато готовият ароматен нектар е горещ, го разсипете в чисти буркани или стъклени бутилки и затворете херметически. Може да ги обърнете с капачките надолу, за да се запечатат.
При необходимост пийте от витаминозния сироп по 1 чаена чаша 3 пъти на ден 15 минути преди хранене. Като профилактично подсилващо средство е достатъчно да пиете по 1 чаша на ден. По желание овкусете с канела.