4 питки
1 червена чушка
100 г кисели краставички
1 скилидка чесън
3 с. л. майонеза
3 с. л. кетчуп
2 с. л. горчица
сол и черен пипер на вкус
3 ч. л. кимион
1 глава червен лук
2 домата
1–2 краставички (150 г)
4 резена сирене Чедър за тост
1 маруля
800 г телешка кайма
сол и бял пипер на вкус
Питките се разрязват на 3 равни части и се запичат по 1 минута от двете страни на тостер или нагрят тиган. Доматите и лукът се нарязват на шайби, а краставичките – на тънки ивици.
Каймата се овкусява със сол, пипер и кимиона, омесва се и се оформят кюфтета. Пекат се около 3 минути от двете страни на плоча или загрят тефлонов тиган. Когато се обърнат, върху всяко се поставя от сиренето „Чедър“, за да се разтопи леко от топлината.
Върху първата част от питката се поставя едно листо маруля, върху него се слага кюфтето, а отгоре – втората част от питката. След това отново се слага маруля, 2 шайби домат, няколко ивици краставици и 2–3 кръгчета лук.
Сосът се приготвя, като чушката, краставичката и чесънът се накълцват наситно и се смесват с горчицата, кетчупа и майонезата. Ако е нужно, се овкусява с бял пипер и сол и се сервира в сосиера към бургера.
Съвет: Отделните части от питката могат да се намажат със соса предварително, а бургерът да се поднесе с чипс от пържени картофи или салата по избор.