Да си изпечеш сам хляб е чудесно!
Имайки рецепта като тази, която ще ви предложим е и твърде лесно! Нищо не би могло да се сравнява с аромата на прясно изпечен хляб . Най-интересното обаче е, че ще ви предложим рецепта, при която няма необходимост да чакате тестото да втаса.
250 гр. пълнозърнесто брашно
100 гр. бяло брашно и малко за набрашняване на повърхността
50 гр. овесени ядки
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 голямо яйце
300 мл. айран (получава се като смесите в буркан кисело мляко с вода в съотношение 3:1. Затопляте до около 38 градуса и започвате да клатите буркана докато се отдели жълт слой най-отгоре – това е масло. Отделяте маслото, а това, което остава отдолу е мътеница. СТРУВА СИ УСИЛИЯТА!)
Да преминем към готвенето! Първо загрейте фурната на 190 градуса
1. Смесете в една купа брашното, овесените ядки, содата, солта и захарта. Объркайте ги добре. В друга купа разбийте яйцето и мътеницата.
2. Вземете яйчената смес и я изсипете в брашното докато бъркате заедно. След това с ръце омесете добре тестото.
3. След като имате консистентно тесто, оформете го на топка и го сложете в набрашнена тавичка. Изравнете го, така че да получите дебелина от 6-7 сантиметра.
4. Преди да сложите във фурната, изрежете един кръст с тъпата страна на ножа. Пече се около час в центъра на фурната, докато има хубава коричка.
5. Сервира се топъл и върви идеално със супи и всякакви сирена.