Днес ще ви дадем рецептата за здравословен домашен хляб на шупли - любимата рецепта на фитнес-маниаците и хората, които внимават какво ядат. Всъщност това е така популярната в Италия чабата - от простичкото и изключително поресто тесто се получава въздушен хляб с много въздух и малко калории - правилно приготвеният хляб от този тип съдържа много по-малко въглехидрати от останалите. И всичко това благодарение на продължителната ферментация: тестото се оставя да престои дълго време и през това време има време да образува полезни киселини.
Без никаква машина за хляб или специална мая ще получите хрупкав хляб със златиста коричка .
Домашен хляб на шупли
Продукти:
Пшенично брашно 450 гр.
Вода 400 мл
Мая 2 гр.
1 чаена лъжичка сол
Приготвяне:
Пресейте брашното в голяма купа с високи ръбове, където месите тесто. Добавете сол и разбъркайте.
Изсипете маята в топла вода (тук няма грешка, 2 g мая и 400 ml вода). След това бавно добавете сместа от вода и мая към брашното, като разбърквате, за да образувате тесто.
И сега най-важното: покрийте съда с кърпа и оставете тестото да ферментира при стайна температура за поне 12 часа (максимум 20). В резултат тестото ще стане точно такова, каквототрябва да бъде.
Изсипете останалите 50 г брашно на масата, внимателно поставете тестото отгоре, леко омесете и покрийте в съда. Оставете тестото да престои още 2-3 часа.
Загрейте фурната до 250 градуса с тавата за печене. Прехвърлете тестото в предварително загрятата тава с долната страна нагоре, така че да е поръсено с брашно. Пъхнете във фурната. Поставете огреупорен съд, пълен с гореща вода на дъното на фурната.
Печете хляба 20 минути. След това извадете съда с водата и печете още 15 минути.
Домашният хляб е ястие, което си струва да се изчака. Главно защото знаете от какво е направен. На второ място, това е уникална възможност да опитате пресен хляб. Трето, по-вкусно е у дома.
Чабата се сервира със супи и яхнии, яде се самостоятелно или се използва като основа за друго традиционно ястие, брускета. Освен това тази рецепта е подходяща за тези, които обожават белия хляб, но се страхуват да не напълнеят.
Много вкусно!