Противно на общоприетото схващане, че печенето на вкусен хляб изисква професионално оборудване и специални умения, готвенето е много просто. Юлия Висоцка уверено заявява: "За това е достатъчно само едно желание и основен набор от съставки .
„Пухкавият домашен хляб със златисто хрупкава коричка е точно това, което гостоприемната домакиня трябва преди всичко да почерпи дългоочаквани гости“ - казва Юлия.
Днес погледнаха в кухнята на известната домакиня и разбрахме как да приготвим домашен хляб, така че отвън да се окаже въздушен и хрупкав. Стъпка по стъпка рецептата, както винаги, се споделя с вас, скъпи читателю.
КАК ДА ПЕЧЕМ ХЛЯБ У ДОМА
СЪСТАВКИТЕ
- 1 кг брашно
- 1 супена лъжица зехтин
- 15 г суха мая
- 15 г морска сол
- 700 мл вода
ПОДГОТОВКАЗа да направите вкусен хляб , започнете с пресяване на брашното. По време на този процес брашното се насища с кислород, което прави хляба да стане невероятно пухкав и ефирен.
След това добавете мая и сол към брашното и разбъркайте съставките. Загрейте водата до 20 градуса и я добавете към сухата смес от съставки. Разбъркайте всичко с дървена лъжица.
Когато тестото се е сгъстило достатъчно, поръсете брашно върху масата, сложете тестото върху него и го омесете с ръце.
След това вземете дълбока купа и щедро я намажете със зехтин. Сложете тестото в купа, покрийте с кухненска кърпа и изпратете на топло място за 40-60 минути.
След като поставите тестото върху маса, поръсена с брашно, и направете втората партида. Сложете тестото отново в купа и поръсете щедро с брашно. Този малък трик ще ви позволи да получите хрупкава кора, която е най-вкусната част от прясно изпечен хляб.
След това покрийте купата с тестото с кърпа и отново поставете на топло място за още един час.Сложете фурната да загрее до 250 градуса, а междувременно много внимателно извадете тестото от купата и оформете от него спретнато топче.
Покрийте листа за печене с пергамент, поръсете го с брашно и отгоре сложете оформения хляб. Сложете тава за печене с хляба във фурната за 10 минути, след което намалете температурата на загряване до 220 градуса и изпечете хляба за още половин час.
„ Печенето на домашен хляб изисква точност и търпение “, коментира Юлия Висоцка. "Дори фурната трябва да се затваря внимателно, бавно ", казва тя.
Ако следвате тази проста инструкция, резултатът е такова чудо. И тръпнем да опитаме !