1 кг. пресято бяло брашно
1 прясна мая
1 бакпулвер
1 супена лъжица винена киселина
3-4 ч.л. захар
2 ч.л. сол
100 мл олио
200 гр. кисело мляко
300 мл топло прясно мляко
10 кренвирша
За намазване:
1 яйце
сусам
малко маргарин/масло (за след печене)
Мекички и вкусни домашни питки с кренвирш - същински хот-дог!
Маята се активира с 1 чаена лъжичка захар, няколко супени лъжици брашно (от общото количество) и топла водичка, за да се получи гъста каша. Щом шупне, от маята и всички гореизброени съставки се замесва средно меко тесто. Тестото се омесва много добре и се оставя на топло да втасва около 45 минути.
След се изважда върху работния плот и без да се меси се разделя 10 части. От всяка част се оформя топка. Взема се първата топка и се разточва на квадрат с ширина малко по-голяма от тази на кренвирша. В единия край на тестото се поставя кренвиршът и се увива в тестото, след което се дооформя на рулце. Единият край на тестото може да се резне с нож, преди да се увие кренвиршът. Готовите кифлички се слагат в намазнена тава, покриват се с памучна кърпа и се оставят на топло място да втасват 30-тина минути.
Преди печене се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам.
Поставят се да се пекат в предварително загрята фурна. Пекат се около 25 минути на 200 градуса или в зависимост от вашата фурна.
След изпичане се намазват с малко маргарин или масло.