За тестото:
150 гр. масло
250 гр. брашно
щипка сол
2 жълтъка
1 супена лъжица олио
700 гр. ябълки (по-кисели)
сокът от 1 лимон
50 гр. натрошени бадеми
стафиди на вкус
200 гр. захар
100 гр. ванилови бисквити (сухари)
1 ч.л. канела
2 с.л. високомаслена течна сметана
1 пакетче ванилова захар
пудра захар на вкус
За ваниловия сос:
500 мл високомаслено прясно мляко
1 яйце
1 ванилия
1/2 ч.л. нишесте
захар на вкус
Разтопете 1/3 от маслото.
Пресейте брашното със солта върху плота, направете кладенче в средата и налейте вътре 120 милилитра вода, жълтъците, ваниловата захар и разтопеното масло.
Замесете твърдо тесто, оформете на топка, намажете с олио и го оставете за час на стайна температура.
Пригответе ваниловия сос: налейте млякото в тенджера, прибавете захарта (на пясък), ванилията и оставете сместа да заври при непрекъснато бъркане. Щом кипне, дръпнете съда от огъня, оставете млякото да се охлади и прибавете нишестето. Разбъркайте всичко старателно.
След това отново сложете на котлона и варете на тих огън до сгъстяване.
Прибавете яйцето в гъстата смес и оставете соса да поври още 3 минути при непрекъснато разбъркване.
Обелете ябълките, почистете ги от семената и ги нарежете на кубчета. Смесете ги с бадемите, стафидите, лимоновия сок и захарта. Смелете бисквитите (сухарите) и смесете с канелата.
Загрейте фурната до 190 градуса.
Разтопете останалото масло.
Разточете тестото в тънък пласт, намажете го с половината от маслото, сметаната и поръсете със сместа от бисквити и канела. Сложете ябълковата плънка и навийте тестото на руло. Поставете го в тава, чието дъно сте покрили с хартия за печене. Рулото намажете с останалото масло.
Изпечете щрудела във фурната за около 45 - 50 минути.
Когато готовият щрудел се охлади, поръсете го с пудра захар, нарежете на парчета и поднесете с ваниловия сос. Може да украсите с разтопен шоколад, листенца мента или ядки.