Ябълковият оцет от векове е сочен като истински еликсир на дълголетието и здравето. Сигурно и вие сте чували за едва ли не чудодейните му свойства от баби, лели и от статиите в Интернет.
Домашен ябълков оцет
Продукти:
ябълки - 1,5 - 2 кг
захар - 50 g
мед - 1-2 супени лъжици
вода - за покриване на плодовете
Приготвяне:
Напълнете трилитров буркан на 3/4 с измити и нарязани ябълки.
Смесете захар и мед в купа с вода, добавете в буркана. Налейте преварена охладена вода, така че да покрие плодовете, и покрийте гърлото на буркана с марля или тюл, затегнете с ластик.
Ще се получи оцетна гъба - разбърквайте 1-2 пъти на ден с дървена лъжица в продължение на 7 дни. След това оставете без разбъркване и отцедете след 6 седмици.
Съхранявайте оцетната гъба в хладилника и можете да я използвате следващия път, когато правите домашен оцет, като я добавите към горните съставки.
Когато се добави оцетната гъба, оцетът ще бъде готов много по -бързо. Течността ще бъде мътна, но ще се избистри с времето.
След 10 дни се образува утайка, след това течността трябва да се прецеди и домашно приготвеният ябълков оцет е готов.
Ако оставите домашен ябълков оцет за една година, ще стане бистър, но кой може да чака толкова дълго? Домашният ябълков оцет се използва в готвенето, в лечебни рецепти, за понижаване на кръвното налягане и за отслабване.