Не пропускайте да опитате тази домашна лютеница от тиквички ! Съседката ми я прави от години, а наскоро и аз започнах. Половинлитров буркан буквално не стига за един човек! Върви и с хляб, и с картофи, и към спагети... Невероятна вкусотия! Ето и рецептата за лесната апетитка от тиквички :
Домашна апетитка от тиквички
Продукти:
3 кг тиквички
500 г моркови
500 г червени чушки
5 глави чесън
1,5 кг домати
2,5 с.л. сол
100 грама захар
2 с.л.
200 г слънчогледово олио (рафинирано)
100 мл оцет (9%)
Приготвяне:
Изплакнете всички зеленчуци, смелете ги в блендер или през месомелачка (с изключение на чесъна), добавете сол, захар, черен пипер, олио, варете 35-40 минути. Добавете счукан (смлян) чесън и варете още 5 минути. Добавете оцета, варете няколко минути и насипете в буркани. Затегнете капаците, обърнете и покрийте, докато изстине напълно.
Смилането с пасатор не се препоръчва - получавате каша, а не „парчета“. Може да се консумира след 2 седмици, но най-добрият вкус се получава след месец.
За любителите на пикантността: сложете 6 глави чесън и почти 2,5 супени лъжици смлян лют пипер.