Домашна еклерова торта с шоколад и нежен крем - като от бутикова сладкарница

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Домашна еклерова торта с шоколад и нежен крем - като от бутикова сладкарница
Домашна еклерова торта с шоколад и нежен крем - като от бутикова сладкарница
admin
Добавена от: admin
22995
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

Блат (продуктите са за един блат, трябват общо три):
2 яйца
50 гр. брашно
40 гр. захар
1 ванилия
Сметанов крем:
600 мл сладкарска сметана
150 гр. тъмен шоколад
10 гр. желатин
Профитероли:
30-35 профитероли (мини-еклери) в зависимост от големината
Ганаш:
150 гр. черен шоколад
200 мл сладкарска сметана
50 гр. масло
Допълнително:
50-70 гр. орехи
по желание - сладко от ягоди

За блатовете:

1. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с половината от захарта, жълтъците също се разбиват - с другата половина от захарта и ваниловата захар. 
2. Белтъците се добавят към жълтъците, брашното се пресява директно върху съда с яйцата и много внимателно се разбърква с дървена лъжица. 
3. След като се съедини сместа за тестото, се поставя в тавичка с хартия за печене. 
4. Пече се на 180 градуса, при което вратата на фурната не трябва да се отваря в първите 7-8 минути. 
5. Тестото е готово някъде след 10-12 минути печене. 
6. След като се изпече блатът, се оставя за още 10 минути в тавичката и след това се изважда и се оставя настрана.

Блатовете се пекат един по един.

Крем:
1. Желатинът се разтваря в 50 мл вода. 
2. Сметаната се разбива в дълбок съд. 
3. Шоколадът се разтопява и се добавя към сладката сметана, като се обърква хубаво. 
4. Желатинът се разтваря в още 50 мл вряща вода (ако е необходимо се поставя на огъня да се доразтопи желатинът). 
5. Течният желатин се добавя към сместа с шоколад и сметана.

Оформяне на тортата: 

За оформянето на тортата е необходима форма с пръстен, чиито стени са покрити с фолио. 
1. На дъното се поставя единият блат, по желание се маже със сладко от ягоди (ако е необходимо, сладкото се разтваря с малко топла вода). 
2. Над блата се поставя една част от крема, след това се нареждат еклерите, над тях се намазва отново от крема, а над него отново се поставя блат. Притиска се леко и процедурата се повтаря. 
3. Тортата се оставя в хладилник поне 5-6 часа. 
4. Охладената торта се освобождава от формата и страните й се покриват с нарязани орехи.

Ганаш:
1. Сметаната се слага на огъня да се затопли и в нея се добавят шоколадът и маслото. Разбърква се, докато шоколадът се разтопи напълно. 
2. Шоколадовият сос се оставя малко да се поохлади и след това с него се залива тортата.

домашна еклерова торта

Забележка:
Формата за торта е с диаметър 24 см.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft