Блат (продуктите са за един блат, трябват общо три):
2 яйца
50 гр. брашно
40 гр. захар
1 ванилия
Сметанов крем:
600 мл сладкарска сметана
150 гр. тъмен шоколад
10 гр. желатин
Профитероли:
30-35 профитероли (мини-еклери) в зависимост от големината
Ганаш:
150 гр. черен шоколад
200 мл сладкарска сметана
50 гр. масло
Допълнително:
50-70 гр. орехи
по желание - сладко от ягоди
За блатовете:
1. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с половината от захарта, жълтъците също се разбиват - с другата половина от захарта и ваниловата захар.
2. Белтъците се добавят към жълтъците, брашното се пресява директно върху съда с яйцата и много внимателно се разбърква с дървена лъжица.
3. След като се съедини сместа за тестото, се поставя в тавичка с хартия за печене.
4. Пече се на 180 градуса, при което вратата на фурната не трябва да се отваря в първите 7-8 минути.
5. Тестото е готово някъде след 10-12 минути печене.
6. След като се изпече блатът, се оставя за още 10 минути в тавичката и след това се изважда и се оставя настрана.
Блатовете се пекат един по един.
Крем:
1. Желатинът се разтваря в 50 мл вода.
2. Сметаната се разбива в дълбок съд.
3. Шоколадът се разтопява и се добавя към сладката сметана, като се обърква хубаво.
4. Желатинът се разтваря в още 50 мл вряща вода (ако е необходимо се поставя на огъня да се доразтопи желатинът).
5. Течният желатин се добавя към сместа с шоколад и сметана.
Оформяне на тортата:
За оформянето на тортата е необходима форма с пръстен, чиито стени са покрити с фолио.
1. На дъното се поставя единият блат, по желание се маже със сладко от ягоди (ако е необходимо, сладкото се разтваря с малко топла вода).
2. Над блата се поставя една част от крема, след това се нареждат еклерите, над тях се намазва отново от крема, а над него отново се поставя блат. Притиска се леко и процедурата се повтаря.
3. Тортата се оставя в хладилник поне 5-6 часа.
4. Охладената торта се освобождава от формата и страните й се покриват с нарязани орехи.
Ганаш:
1. Сметаната се слага на огъня да се затопли и в нея се добавят шоколадът и маслото. Разбърква се, докато шоколадът се разтопи напълно.
2. Шоколадовият сос се оставя малко да се поохлади и след това с него се залива тортата.
Забележка:
Формата за торта е с диаметър 24 см.