Сосът се получава по-лек от обичайния вариант, а вкусът не е по-слаб от класическия, даже става по-вкусно. Просто жълтъците тук са заменени с… ябълково пюре.
Ябълките е по-добре да бъдат от късните кисели сортове.
Пропорциите на продукта са както следва (за да се получи майонеза около 100 – 130 грама):
Ябълки – 3 броя
Горчица – 1 чаена лъжичка
Лимонов сок или ябълков оцет – 1 супена лъжица
Захар – 1 чаена лъжичка
Сол – 1 чаена лъжичка
Слънчогледово олио – 100 мл.
- Изпечете ябълките във фурната до омекване.
- Настържете ги на ренде.
- Разбийте в блендер ябълковото пюре с горчица, лимонов сок, сол и захар.
Може да използвате блендер, който се затваря, така че да излеете малко, а след това да затворите капака и да разбиете. Така ще постигнете такъв ефект, че сосът няма да се разслоява по време на готвене.
Гладък, ароматен, става много по-бял от оригиналния цвят на ябълковото пюре. И колко лек и ефирен е! И кой сега ще познае, че е от ябълки? Малко вероятно, погледнете просто консистенцията!
В хладилника ще се сгъсти още малко.
Ябълковият сос може спокойно да стои под фолио в хладилника няколко дни и няма да потъмнее. Рецептата е идеална за тези, които следят нивата на холестерола в кръвта.
Приятен апетит с рецептата за тази вкусна ябълкова майонеза!