Свикнали сме с удобството на готовите продукти - пакетиран хляб, готови хамбургер-питки, суха мая в пакетче или прясно опакована. Но няма нищо по-вкусно от домашно приготвеното - в това, сигурни сме, сте се убедили сами.
Домашна мая за хляб
Необходими продукти:
- 800 гр. пшенични трици
- 1 кг. пълнозърнесто брашно
- 200 гр. изсушени шишарки от хмел
- 4 л. вода
Начин на приготвяне
1. Залейте с 2 литра гореща вода шишарките. Варете, докато половината течност се изпари. Охладете, прецедете и извадете шишарките. Сложете половината от течността на котлона отново. Пресейте половината брашно в другата половина от отварата и разбъркайте.
2. Изсипете брашнената смес в отварата, без да преставате да бъркате. Отстранете сместа, когато се появят първите мехурчета и оставете за 30 минути.
3. Изсипете чаша брашно, разбъркайте и оставете за 2 часа. След това добавете още една чаша брашно, разбъркайте и оставете на топло място за един ден.
4. Изсипете чаша брашно и 2 чаши пшенични трици, разбъркайте, покрийте със салфетка и оставете на топло място за още 4 часа.
5. След това добавете останалите трици и омесете гъсто тесто. Разделете го на 4 части.
6. Покрийте 4 тави с пергаментова хартия и разпределете тестото, разделяйки го на трохи.
7. Маята трябва да се суши на топло място в продължение на 3 дни. След това проверете за влага в тях, като разбивате големите парчета. По-добре е да съхранявате домашно приготвената мая в торбичка, изработена от естествена тъкан или в стъклена бутилка.