Представете си нещо толкова нежно и крехко, че чак се топи в устата - точно такъв е вкусът на тази домашна медена торта с орехи . Рецептата напомня много класическата руска торта Медовик и френската селска торта , но вместо кондензирано мляко като при Медовика, в крема има пухкава сметана.
Домашна медена торта с орехи
Продукти:
ЗА БЛАТОВЕТЕ
1 яйце
200 мл прясно мляко
1/2 ч.ч.захар
50 гр.краве масло
2 с.л.мед
2 1/2 ч.ч.брашно
2 ч.л.сода за хляб
ЗА КРЕМА
1200 гр.заквасена сметана
1 ч.ч.захар
сладко от боровинки - около 100 г
1/2 ч.ч.орехи
Приготвяне:
Първо пригответе тестото за блатовете. За целта в дълбока тенджера разбийте яйцето, добавете леко загрятото прясното мляко и захарта. Бъркайте, докато не се разтвори хубаво захарта. Прибавете и содата за хляб. Пуснете котлона на сравнително слаб огън и сложете маслото и двете лъжици мед. Бъркайте непрестанно, докато не почнат да се появяват малки кафяви ивици. Това е захарта, която по този начин се карамелизира. От содата за хляб сместа ще се уголеми значително. Цветът трябва да е като карамел, това отнема от 10 до 20 минути, в зависимост колко ви е силен котлонът. След като сместа е готова, я оставяме настрани, за да изстине добре.
През това време пригответе дълбока купа, в която изсипете двете чаени чаши брашно, оформете кладенче и изсипете в него медената смес. Започнете да месите добре тестото. Отначалото ще е лепкаво, но когато го омесите добре, трябва да бъде стегнато и меко.
Извадете го от купата, поръсете малко брашно на плота и продължете да месите. След като се получи хубаво медено тесто, измерете теглото му на кантарче и разделете числото на седем. След това разделете тестото на седем равни части. Това е доста важна част, тъй като блатовете ни трябва да са еднакви.
Вземете хартия за печене и разточете отгоре ѝ всяка част от тестото на кръгла форма. Изпечете всеки блат точно 5 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса с печене отгоре и отдолу. Отделете веднага блатовете, за да могат да изстинат добре.
Следващата стъпка е кремът за тортата, който се прави доста лесно. Смесете сметаната и захарта в една дълбока купа и разбийте с миксер много добре, докато захарта не се разтвори.
Остава да сглобите тортата.
Поставете един блат в тавичка или форма за торта и намажете обилно със сметановия крем. Поръсете с орехи и сложете съвсем малко боровинково сладко с една малка лъжичка само на някои места. След това сложете втория блат и повторете процедурата до изчерпване на блатовете. Последният блат също се намазва обилно с крем, но при него се поръсва обилно с орехите - първо отгоре и след това от всичките страни.
Не се притеснявайте, ако кремът ви изглежда малко течен. Тортата се оставя минимум 24 часа да престои в хладилник, за да може кремът да попие в блатовете, тъй като не се сиропира, и за да може да стегне кремът.
Да ви е сладко!