Кой ще откаже парче ароматна пица със салам и шунка ? Освен ако не е дълбоко мотивиран да отслабне. За всички останали сме подготвили наистина вкусно ястие - многослойна пица -торта. Точно на това никой не може да устои!
Това ястие няма специални съставки, самата идея и техниката на изпълнение са интересни, и разбира се ефектът. Пълнежът за тази опция на домашна пица може да бъде всякакъв според вкуса ви. В нашата рецепта това е печелившо комбо от гъби, салами, шунка и сирене. Пиле, маслини, пеперони, морски дарове ...
Съставките
Пшенично брашно 600 g
Яйце 1 бр
мая 1,5 ч.л.
вода 250 мл
Зехтин 60 мл
кашкавал 300 g
печурки 400 g
салам 400 g
шунка 300 g
сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Сушен босилек 1 супена лъжица
захар 1 ч.л.
Доматен сос 100 g
подготовка
Смесете сухата мая с пресято брашно, добавете топла вода, захар, щипка сол, яйце, зехтин. Омесете тестото, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 30 минути.
Загрейте тестото, разделете го на 6 части. Оставете едно парче, за да оформите страните, а останалото разточете на плоски питки с диаметър около 20-25 сантиметра. Или направете както на снимката: изрежете кръгчета от листа тесто според шаблона.
Загрейте фурната до 180 градуса и печете питките за 5-7 минути. Разточете останалото парче тесто в панделка по височината на съда за печене. Поставете получената страна върху вътрешната стена на формата. Не забравяйте да подравните формата с пергамент.
Нарежете наденицата на филийки, настържете кашкавала, гъбите нарежете на филийки.
Поставете първия блат на дъното на формата, намажете я със сос, черен пипер, поръсете със сушен босилек. Поставете част от пълнежа отгоре, както при приготвянето на обикновена пица. Покрийте с втория блат и продължете да оформяте продукта, докато компонентите са готови. Обърнете краищата на страната към пълнежа върху горната торта.
Сложете питката за пица във фурната за 20 минути (температура 180 градуса).
Пицата под формата на торта е удоволствие, умножено многократно пъти! Можете да изпечете за парти с приятели и за официално събитие. Споделете рецептата! Вашата кулинарна идея и нейното изпълнение няма да останат незабелязани.